Diabetesmedisin hindrer abort

Diabetesmedisin kan forebygge abort hos en gruppe kvinner. Metformin øker kroppens følsomhet for insulin.

Publisert
Sist oppdatert

Diabetesmedisin hindrer abort

Diabetesmedisin kan forebygge abort hos en gruppe kvinner. Metformin øker kroppens følsomhet for insulin.

Av Hanna Hånes

Kvinner som har tilstanden PCOS - polycystisk ovariesyndrom - har mange små cyster på eggstokkene og derfor problemer med eggløsning og graviditet. I tilegg har kvinnene ofte et høyt nivå av det mannlige kjønnshormonet testosteron og tendens til høyt blodsukker og høy insulinproduksjon. Ikke sjelden har også kvinner med PCOS gjentatte aborter bak seg.

Legemiddelet metformin brukes for å regulere blodsukkeret hos personer med type 2 diabetes. For første gang er det vist at kvinner med PCOS har mindre risiko for abort hvis de bruker metformin.

- Dette er et svært lovende resultat. Nå vi få resultatene bekreftet i større studie, sier dr Duane Alexander, leder for Det nasjonale instituttet for barnehelse og human utvikling (NICHD) i USA. Studien publiseres i februarutgaven av tidsskriftet Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Forskergruppen har i en tidligere studie vist at metformin reduserer det høye testosteronnivået hos kvinner med PCOS, og øker mulighetene for at de skal bli gravide. Metformin øker også blodgjennomstrømmingen i livmoren og styrker slimhinnens funksjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer