Diagnose med nesen

Kjenner du fortsatt lukten av jordbærene? Da er du foreløpig trygg for Alzheimers sykdom, i følge nye metoder.

Publisert
Sist oppdatert

Med høyere alder blir mange også litt mer surrete under topplokket. Men litt tendens til demens behøver ikke å være så ille.

Utvikling av Alzheimers sykdom er derimot en mer alvorlig diagnose. Legene regner med at omtrent halvparten av de som regnes som demente er et sted i utviklingen av denne sykdommen. Alzheimers fører til en gradvis reduksjon av mentale evner og kan tilslutt føre til døden når flere funksjoner i kroppen bryter sammen.

I praksis er det derimot ikke så lett å skille lett demens fra begynnende Alzheimers. Men amerikanske leger utvikler nå en ny metode som har vist gode resultater: De tester luktesansen.

Glemmer luktenDet er forskere ved Columbia University i New York som har kommet frem til den nye metoden. De har gjennomført lukte-tester på over 150 mennesker som har begynt å skrante litt i hukommelsen.

På dette tidlige stadiet er det svært vanskelig å skille mellom vanlig demens og begynnelsen på Alzheimers sykdom. Men de som gjorde det dårligst på testene, viste seg også senere å være rammet av sykdommen.

Testpersonene med litt demens klarte som regel å identifisere omtrent 35 av 40 vanlige lukter. Men de som led av begynnende Alzheimers klarte bare 20 til 30 av disse luktene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.