Diagnose med nesen

Kjenner du fortsatt lukten av jordbærene? Da er du foreløpig trygg for Alzheimers sykdom, i følge nye metoder.

Publisert
Sist oppdatert

Med høyere alder blir mange også litt mer surrete under topplokket. Men litt tendens til demens behøver ikke å være så ille.

Utvikling av Alzheimers sykdom er derimot en mer alvorlig diagnose. Legene regner med at omtrent halvparten av de som regnes som demente er et sted i utviklingen av denne sykdommen. Alzheimers fører til en gradvis reduksjon av mentale evner og kan tilslutt føre til døden når flere funksjoner i kroppen bryter sammen.

I praksis er det derimot ikke så lett å skille lett demens fra begynnende Alzheimers. Men amerikanske leger utvikler nå en ny metode som har vist gode resultater: De tester luktesansen.

Glemmer luktenDet er forskere ved Columbia University i New York som har kommet frem til den nye metoden. De har gjennomført lukte-tester på over 150 mennesker som har begynt å skrante litt i hukommelsen.

På dette tidlige stadiet er det svært vanskelig å skille mellom vanlig demens og begynnelsen på Alzheimers sykdom. Men de som gjorde det dårligst på testene, viste seg også senere å være rammet av sykdommen.

Testpersonene med litt demens klarte som regel å identifisere omtrent 35 av 40 vanlige lukter. Men de som led av begynnende Alzheimers klarte bare 20 til 30 av disse luktene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer