Kommentar:

Diesel til 38 kroner literen?

Hva hadde du sagt om dieselprisen plutselig steg fra 15 kroner literen til 38? Bli med på et lite tankeeksperiment.

DYRE DRÅPER: Dieselen er kanskje dyr, men det er lite å spare på å fylle på "rette dager", sammenlignet med andre tiltak i økonomien din. Foto: NTB/Scanpix
DYRE DRÅPER: Dieselen er kanskje dyr, men det er lite å spare på å fylle på "rette dager", sammenlignet med andre tiltak i økonomien din. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager er det mange som teller på knappene om de skal binde boliglånsrenta eller ikke. Ekspertene er stort sett enige: Har du mye i lån og er sårbar for større svingninger i økonomien, bør du absolutt vurdere å binde renta nå, selv om det historisk sett sjelden har vist seg å være særlig lønnsomt på lang sikt.

For enkelte er det uansett verdt å betale noen hundrelapper ekstra i måneden, hvis det samtidig kan bidra til en mer stabil og forutsigbar økonomi de neste ti årene.

Men hvor mye penger er det egentlig snakk om, for eksempel hvis renta stiger med 1 prosentpoeng?

1 prosent høres ikke så mye ut, men som du skal se av vårt enkle regnestykke, blir det fort mange ekstra tusenlapper i året.

Har du for eksempel 1,8 millioner i gjeld, vil en renteøkning på ett fattig prosentpoeng medføre 18.000 kroner ekstra i renteutgifter i året. Det er mye penger, spesielt hvis økonomien din var trang allerede før den tenkte renteoppgangen.

Du får heldigvis 23 prosent fradrag over skatteseddelen, så de reelle ekstrakostnadene vil ligge på rundt 14.000 kroner i året. Fortsatt mye penger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer