Diett gir hukommelsestap

Kan være farlig for kvinner å kutte ut karbohydrater, viser ny studie.

Dietter fri for karbohydrater er ikke heldig for kvinners hukommelse. Foto: Colourbox.com
Dietter fri for karbohydrater er ikke heldig for kvinners hukommelse. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kvinner som dropper å spise karbohydrater står i fare for å miste hukommelsen. Det er konklusjonen etter en ny amerikanske studie, melder Mail Online.

Les også: Derfor bør du spise karbo-mat

Visst kan det hjelpe på vekten å kutte karbohydratene, men ifølge den nye studien kan det altså gå hardt ut over hukommelsen. Av kvinnene som deltok var det tydelig at de som avsto fra å spise matvarer som pasta, brød og poteter, gjorde det dårligst på de mentale testene.

Endringer etter én uke

Karbohydrater er en viktig kilde til energi for hjernen, og ifølge forskerne bak studien tar det ikke mer enn en uke med en lav- eller ikke- karbo- diett før de mentale prestasjonene får seg en kraftig knekk.

- Studien viser at maten du spiser kan ha en umiddelbar virkning på dine kognitive funksjoner. De populære diettene som inneholder lite eller ingen karbohydrater innehar størst potensiale for negativ påvirkning av tankevirksomhet og kognitiv atferd, sier Dr. Holly Taylor ved Tufts University i Boston, som har ledet studien, til Mail Online.

Les også: Dette dreper hukommelsen

Den mest kjente og populære av disse lav-karbo diettene er den såkalte Atkins-dietten, som forbyr karbohydrater fra mel, sukker og poteter. Fett og proteiner er tillatt, mens enkelte typer frukt og grønnsaker er bannlyst.

I studien undersøkte forskerne hvilken effekt en lav-karbo diett ville ha på hjernen blant 19 kvinner i alderen 22 til 55 år. Deltakerne ble delt i to grupper, hvorav den ene ble satt på en lav-kalori diett mens den andre ble satt på en lav-karbo diett.

Hjernecellene lammes

Etter én uke kunne forskerne konstatere at kvinnene som gikk på lav-karbo dietten gjorde det langt dårligere på mentale tester enn gruppen som gikk på lav-kalori dietten. Kvinnene ble hovedsakelig testet for sitt langtids- og korttidsminne.

Les også: De sykeste slankekurene

Forskerne mener at forklaringen ligger i at blodsukkeret blir for lavt, og at hjernecellene dermed blir sultefôret på glukose, som er drivstoffet for at de skal kunne fungere.

- Selv om denne studien bare har fulgt deltakerne over en tre ukers periode, mener vi å ha belegg for å påstå at denne diett-typen påvirker mer enn vekten. Hjernen trenger glukose for å få energi, og lav-karbo dietter kan spille en avgjørende rolle når det gjelder læring, hukommelse og tankevirksomhet, understreker Dr. Taylor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer