Diett kan erstatte statinene

Glem de dyre kolesterol-medisinene. Riktig diett kan ha like god effekt og gjøre deg sunnere samtidig.

Publisert
Sist oppdatert

Legemiddelindustrien har lenge hevdet at statiner er den eneste effektive behandlingen av for høyt kolesterol.

Men hva med å senke kolesterolet med riktig mat? Kanadiske forskere har nå vist hvordan riktig kosthold kan ha like god effekt på kolesterolet som de dyre medisinene.

Farlig kolesterolHøye verdier av det "slemme" kolesterolet LDL kan bety en stor risiko for forskjellige hjerte-sykdommer.

Behandlingen av pasienter med høyt kolesterol går derfor ut på å senke nivåene av LDL og heller øke verdiene av det "snille" kolesterolet HDL.

Forskerne ved St. Michaels Hospital og Universitetet i Toronto innkalte 34 overvektige menn og kvinner for å teste effekten av piller og bedre kosthold.

De frivillige deltakerne ble delt inn i tre grupper som skulle prøve statin-behandling, fettfattig diett og en spesial-designet diett med kolesterolvennlige matvarer. Alle deltakerne prøvde hver behandlingsmetode i en måned og ble testet flere ganger underveis.

Testene viste at medisinene som forventet hadde en god effekt på kolesterolet. Den magre dietten var ikke like effektiv, mens den spesialtilpassede dietten ga like gode resultater som behandlingen med statiner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.