Din feil at renten øker?

Har høy lønnsvekst innflytelse på at renten fortsatt øker?

Publisert
Sist oppdatert

For norske gjeldsslaver er det dommedag cirka hver 6. uke. Og slik er det i dag også. For i ettermiddag vil Norges Bank avgjøre hva som vil skje med styringsrenten.

Over hele linjen meldes det om at renten skal økes med 0,25 prosentpoeng. Selv om ikke alle synes at det er lurt.

Følg med på DinSide - vi publiserer rentebeslutningen presis kl. 14:00

Hva bør du kreve i lønnsvekst?

Om renten settes opp, vil den komme opp på 5,50 prosent, noe som er 3,75 prosentpoeng høyere enn det den var i mars 2004, altså for fire år siden. Renten vil da ha økt 15 ganger siden den gang.

Ikke siste gang?

- Vi venter at renten økes med 0,25 prosentpoeng. Norges Bank har en rentebane, eller en strategi, som innebærer at renten skal økes 1-2 ganger i 2. kvartal, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i First Securities.

Dette skyldes, ifølge Andreassen, at inflasjonen er blitt høyere enn tidligere antatt, at det er sterk vekst i norsk økonomi, og at man er mindre bekymret for en katastrofe i verdensøkonomien.

- Og spørsmålet er så om det kommer ytterligere en renteøkning i juni. Det er bare de høye pengemarkedsrentene som taler mot at dette skulle skje, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer