Skattemeldingen 2017

Din samboers baksmell kan bli din også

Husk å fordele renter og andre fradrag dere imellom.

FORDÉL FELLES GJELD: Samboere med felles boliglån må passe på at begge to får med gjeldsopplysningene i skattemeldingen sine. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
FORDÉL FELLES GJELD: Samboere med felles boliglån må passe på at begge to får med gjeldsopplysningene i skattemeldingen sine. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Innen 30. april må du ha rettet og lagt til eventuelle opplysninger i skattemeldingen, og levere den.

Ektefeller lignes sammen. Samboere, derimot, lignes hver for seg, og dette kan få konsekvenser for fradragene deres og, i verste fall, gi en real skattesmell.

Ifølge DNB er en av de vanligste grunnene til baksmell på skatten feil fordeling av boliglån mellom samboere.

Hvis dere har felles gjeld og begge betaler ned på lånet, men dette kun blir rapportert i den ene sin skattemelding, kan én ende opp med restskatt, mens den andre få igjen på skatten.

Her får du en oversikt over fradragene samboere bør være ekstra oppmerksom på, hvordan fordelingen kan løses og andre problemer par med denne sivilstatusen kan møte i skattemeldingen.

Gjeldsrentene må fordeles hvert år

Feilfordeling av gjeld og gjeldsrenter er også en vanlig feil Skatteetaten ser når folk sender inn skattemeldingene sine.

Først og fremst er det viktig dere vet at gjeld og gjeldsrenter er to forskjellige poster i skattemeldingen og påvirker beregningen på forskjellige måter: Gjeld er beløpet du har lånt og skylder til lånegiveren, mens gjeldsrenter er den kostnaden du må betale til bank eller annen lånegiver for å låne penger, vanligvis en prosentandel av beløpet du skylder.

Det er gjeldsrentene dere får fradrag for, som reduserer skatten med tusenvis av kroner for flere nordmenn.

Når dere som samboere har et felles lån dere betaler sammen og banken kun rapporterer lånebeløpet på én av dere, må dere selv fordele gjeldsfradraget etter ansvarsforhold.

Som skattebetalere plikter dere at skattemeldingene er riktige, og derfor skal rentene fordeles i henhold til reelt ansvar.

Hvis dere ikke har en spesiell avtale, skal gjeldsrentene fordeles likt. Dette gjelder også for nygifte som ikke ennå lignes som ektefeller. Og husk at gjeldsfradrag for samboere er manuelle endringer som ikke blir lagret til neste år. Derfor må dere legge dem inn igjen for hver ny skattemelding.

Foreldrefradraget kan også fordeles

Samboere med felles barn har, i likhet med andre foreldre, rett på foreldrefradrag for barnepass av barn under 12 år i inntektsåret.

Opplysninger om dette kommer via årsoppgavene fra barnehage og SFO. Dette er dokumenter du og Skatteetaten mottar i løpet av året, som kan gi forhåndsutfylte tall i skattemeldingen, samt brukes til å kontrollere opplysningene.

Er det slik at én av samboerne betaler hele regningen, kan dere la det stå som det gjør i skattemeldingen. Deler dere regningen, derimot, må dere fordele foreldrefradraget, ifølge forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

– Her må dere altså fylle inn hvor mye dere har betalt på hver deres skattemelding. Fradraget for barnepass gjelder per barn, og er opptil 25.000 kroner for ett barn, og 15.000 for øvrige barn, sier hun.

Samboere som ikke får skatteberegning

Noen samboere kan også oppleve at de ikke får en foreløpig beregning av skatten i skattemeldingen.

Det kan være flere grunner til dette, som nødvendigvis ikke har sammenheng med sivilstatus. De som har det, derimot, er følgende:

  • Hvis du er meldepliktig samboer med en næringsdrivende.
  • Hvis du er meldepliktig samboer med en som bor på Svalbard.

Så, hva er en «meldepliktig samboer»? Jo, dette er par hvor én eller begge to mottar pensjon fra NAV, dere har felles barn eller tidligere har vært gift med hverandre.

Behandling som meldepliktig samboer skal være forhåndsutfylt etter opplysninger mottatt fra NAV, ifølge Skatteetaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer