Skattemeldingen 2017

Din samboers baksmell kan bli din også

Husk å fordele renter og andre fradrag dere imellom.

FORDÉL FELLES GJELD: Samboere med felles boliglån må passe på at begge to får med gjeldsopplysningene i skattemeldingen sine. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
FORDÉL FELLES GJELD: Samboere med felles boliglån må passe på at begge to får med gjeldsopplysningene i skattemeldingen sine. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Innen 30. april må du ha rettet og lagt til eventuelle opplysninger i skattemeldingen, og levere den.

Ektefeller lignes sammen. Samboere, derimot, lignes hver for seg, og dette kan få konsekvenser for fradragene deres og, i verste fall, gi en real skattesmell.

Ifølge DNB er en av de vanligste grunnene til baksmell på skatten feil fordeling av boliglån mellom samboere.

Hvis dere har felles gjeld og begge betaler ned på lånet, men dette kun blir rapportert i den ene sin skattemelding, kan én ende opp med restskatt, mens den andre få igjen på skatten.

Her får du en oversikt over fradragene samboere bør være ekstra oppmerksom på, hvordan fordelingen kan løses og andre problemer par med denne sivilstatusen kan møte i skattemeldingen.

Gjeldsrentene må fordeles hvert år

Feilfordeling av gjeld og gjeldsrenter er også en vanlig feil Skatteetaten ser når folk sender inn skattemeldingene sine.

Først og fremst er det viktig dere vet at gjeld og gjeldsrenter er to forskjellige poster i skattemeldingen og påvirker beregningen på forskjellige måter: Gjeld er beløpet du har lånt og skylder til lånegiveren, mens gjeldsrenter er den kostnaden du må betale til bank eller annen lånegiver for å låne penger, vanligvis en prosentandel av beløpet du skylder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer