DinSides kjappisguide til forsikring

Er du godt nok forsikret? Hvilke forsikringer trenger du? Må du forsikre deg i det hele tatt? Forsikring er for mange både abstrakt og tungtfattelig, og forbindes med mye uvisshet og usikkerhet. Vi gir deg forsikringen inn med teskje.

Publisert
Sist oppdatert

Hva er en forsikring?

Vi begynner på begynnelsen: Forsikring defineres i bokmålsordboka som en økonomisk avtale som går ut på at en part overlater en risiko, for for eksempel brann, dødsfall, innbrudd, ulykker, til en annen mot å betale et statistisk utregnet vederlag.

Enkelt forklart betaler man en slump penger, såkalt premie, for å få økonomisk dekning om uhellet skulle være ute. Man deler ofte forsikring inn i enten personforsikring eller tingforsikring.

Her er listen over de nødvendigste forsikringene.Sjekklisten før du tegner forsikring.Her er noen av forsikringsfellene du bør unngå.

Hvem forsikrer?

I vårt samfunn har vi egne institusjoner for denne typen beskyttelse; forsikringsselskaper. Gjensidge, Vesta og IF er tre store forsikringsselskaper i Norge, som tilbyr forsikring mot det meste. I tillegg finnes det nisjeselskaper som spesialiserer seg på en spesiell type forsikring, for eksempel reiseforsikring, eller eierskifteforsikring.

Hvilke forsikringer trenger jeg?

Den enkeltes forsikringsbehov vil gjerne være forskjellig, men i den grad det går an å generalisere, har vi satt opp et par gjengangere: Innboforsikring, uføreforsikring og reiseforsikring - i tillegg til gjeldsforsikring om du har lån, villaforsikring om du eier egen bolig og bilforsikring om du har bil eller andre motoriserte kjøretøy. Her finner du en utfyllende oversikt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer