DinSides toll- og momskalkulator

Så mye koster det egentlig å handle på nettet. Sjekk vår nye kalkulator!

Publisert
Sist oppdatert
Et raskt eksempel avslører at det kan bli mye dyrere enn du tror å kjøpe et par småting fra utlandet ...


Lav kurs på blant annet dollar og pund har gjort at det kan være svært gunstig å kjøpe varer fra utenlandske nettsider. Men uansett om du bare skal bestille en liten t-skjorte fra USA eller et par DVD-er fra England, er du nødt til å forholde deg til svært kompliserte toll- og moms-regler. Inntil nå.

For at du skal slippe å tenke på 200-kronersregelen, hvilke varer det er toll på - fra hvilke land, og gebyrer fra Posten, har DinSide laget en kalkulator som automatisk tar høyde for hvilke regler som gjelder for import av varer (les mer om de norske toll- og moms-reglene her).

Det eneste du trenger å gjøre er å fylle inn noen ruter i kalkulatoren, og vips, forteller den deg hvor mye du faktisk må punge ut med for å få varen hjem til Norge. Da slipper lommeboken en ubehagelig overraskelse når du henter pakken din på postkontoret. Kalkulatoren kan også regne ut moms og toll på varer du selv frakter inn i landet.

>> DinSides toll- og momskalkulator

Betydelig dyrere

Det kan bli dyrt med toll og moms når du kjøper varer på nettet. Den nye kalkulatoren fra DinSide regner kjapt og enkelt ut hva du egentlig må ut med når kjøper på nettet.
Det kan bli dyrt med toll og moms når du kjøper varer på nettet. Den nye kalkulatoren fra DinSide regner kjapt og enkelt ut hva du egentlig må ut med når kjøper på nettet. Vis mer


Et raskt eksempel avslører at det kan bli mye dyrere enn du tror å kjøpe et par småting fra utlandet, og få det tilsendt til Norge.

Vi plukket ut et par retro-t-skjorter fra en amerikansk nettside. De to t-skjortene kostet tilsammen 40 amerikanske dollar (cirka 218 kroner), pluss frakt på 11,40 amerikanske dollar (cirka 63 kroner).

Det vil si at t-skjortene, inkludert frakt, koster 281 kroner. Men så må du ta toll (30,09 kroner) og moms (77,82 kroner) i betraktning. Da blir den endelige prisen på de to t-skjortene fra USA på 389,12 kroner.

I kroner og øre ser kanskje ikke dette så mye ut, men dette tilsvarer en prisøkning på 38 prosent.

Slik bruker du kalkulatoren

Selv om kalkulatoren inneholder milevis med data om norske tollsatser, er den enkel og grei å bruke.

1. Først må du velge hvilken måte du skal få varen(e) inn i landet på. Frakter du den selv selv over grensen til Norge, eller bestiller du den fra en utenlandsk nettside? Deretter skriver du inn varens opprinnelsesland. For eksempel er det forskjellige regler for varer kjøpt fra USA enn fra Storbritannia.

2. Skriv inn varens pris og pris for frakt og forsikring. Dette blir ofte spesifisert på nettsiden når du bestiller. Her må du også velge hvilken valuta på prisen. Hvis du holder musepekeren over den aktuelle valutaen, får du opplyst hvilket land valutaen tilhører, samt hvilken kurs den ligger på akkurat nå.

3. Til slutt får du oppgitt samlet pris på forsendelsen nederst i høyre hjørne. Denne prisen inkluderer varens verdi i norske kroner og eventuelle avgifter.

Dersom forsendelsen inneholder flere typer varer, vil kalkulatoren regne ut både totalprisen per vare og samlet pris på forsendelsen. Da ser du om det er billigere å sende hver vare separat, eller i en forsendelse.


>> DinSides toll- og momskalkulator

Kalkulatoren er utarbeidet av Aller Edge v/Jon Erland Madsen, i samarbeid med DinSide Økonomi.

MER OM MOMS OG TOLL:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer