DinSides vaksine mot ågerrenter

I hele januar kommer du til å pepres med avbetalings "tilbud" - og som vanlig kommer ingen til å fortelle deg hvilken rente du må betale. Vaksiner deg mot svinedyre tilbud med vår nye avbetalingskalkulator.

Publisert
Sist oppdatert

DinSides vaksine mot ågerrenter

  1. Forbrukslån? Her er vår kalkis.


Det er ville-vest tilstander i markedet for forbrukslån. I løpet av høsten har DinSide avslørt at finansselskapene tar 50 prosent rente for forbrukslån, at vi betaler 60 prosent rente på avbetalingskjøp, og at leiebutikkene tar ublue renter ved avbetaling.

- Rentenivåene som DinSide har avdekket hos kredittselskapene er fullstendig uakseptable, sier Barne- og familieminister Laila Dåvøy. Før jul hadde hun et møte med Finansnæringens hovedorganisasjon, hvor hun tok opp selskapenes aggressive markedføring av forbrukslån.

- Jeg er opptatt av dette, og vil jobbe videre med lovendringer som vil kunne utløse frarådningsplikt ved kredittkjøp. I samarbeid med Finansdepartementet vil vi også vurdere spørsmål om utvidet opplysningsplikt, sier Dåvøy.

Alle bekkene små

Likevel er det uklart hvor mye informasjon om effektiv rente som vil bli krevd ved handel på kreditt. For selv småbeløp kan skape store problemer etter en tid med over 50 prosent løpende rente.

Forbrukerombud Bjørn Erik Thon
Forbrukerombud Bjørn Erik Thon Vis mer


- Erfaringer fra forrige gjeldskrise var at småbeløpene skapte problemer for mange, forteller forbrukerombud Bjørn Erik Thon til DinSide.

I dag har ikke myndighetene noen hjemmel til å beskytte oss mot dårlig informasjon om ågerrenter.

- Tidligere hadde vi faktisk en bestemmelse mot urimelig høye renter, men den var i praksis ganske sovende. I dag har vi imidlertid ikke noe mandat til å gripe inn, sier forbrukerombudet.

Med andre ord: Du er fullstendig overlatt til deg selv i kampen mot finansgribbene. Men du er ikke helt alene - DinSide hjelper deg. Gå til januarshoppingen med våre to verktøy:

  • Vår nye avbetalingskalkulator viser deg den sannsynligvis godt skjulte renten på "tilbudene" om avbetalingskjøp med månedlige terminer.
  • I tillegg kan du sjekke den egentlige renten på forbrukslån med vår forbrukslånkalkulator.
Lykke til!


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer