DinSides vaksine mot ågerrenter

I hele januar kommer du til å pepres med avbetalings "tilbud" - og som vanlig kommer ingen til å fortelle deg hvilken rente du må betale. Vaksiner deg mot svinedyre tilbud med vår nye avbetalingskalkulator.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ville-vest tilstander i markedet for forbrukslån. I løpet av høsten har DinSide avslørt at finansselskapene tar 50 prosent rente for forbrukslån, at vi betaler 60 prosent rente på avbetalingskjøp, og at leiebutikkene tar ublue renter ved avbetaling.

- Rentenivåene som DinSide har avdekket hos kredittselskapene er fullstendig uakseptable, sier Barne- og familieminister Laila Dåvøy. Før jul hadde hun et møte med Finansnæringens hovedorganisasjon, hvor hun tok opp selskapenes aggressive markedføring av forbrukslån.

- Jeg er opptatt av dette, og vil jobbe videre med lovendringer som vil kunne utløse frarådningsplikt ved kredittkjøp. I samarbeid med Finansdepartementet vil vi også vurdere spørsmål om utvidet opplysningsplikt, sier Dåvøy.

Alle bekkene små

Likevel er det uklart hvor mye informasjon om effektiv rente som vil bli krevd ved handel på kreditt. For selv småbeløp kan skape store problemer etter en tid med over 50 prosent løpende rente.

- Erfaringer fra forrige gjeldskrise var at småbeløpene skapte problemer for mange, forteller forbrukerombud Bjørn Erik Thon til DinSide.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer