Diskosangen som redder liv

Hjelper deg å holde rytmen når du trenger det mest...

Diskosangen "Stain Alive" skal ifølge ny forskning hjelpe folk å holde rytmen mens de utfører hjertekompresjoner (Bildet er hentet fra musikkvideoen til Stayin' Alive).
Diskosangen "Stain Alive" skal ifølge ny forskning hjelpe folk å holde rytmen mens de utfører hjertekompresjoner (Bildet er hentet fra musikkvideoen til Stayin' Alive). Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bee Gees regnet nok ikke med at hitten "Stayin' Alive" skulle kunne komme til å gjøre akkurat det; holde noen i livet.

Men ifølge Mail Online har en amerikansk lege funnet ut at den gamle discoslageren fra 1977, med sine 103 beats i minuttet, er perfekt å ha på hjernen dersom man må få i gang et hjerte som har stoppet.

Les også: Musikk mot smerte

Usikker på rytmen

- The American Heart Association anbefaler 100 brystkompresjoner i minuttet, langt flere enn det folk flest tror, sier lege David Matlock og legger til;
- Utføres hjerte-lunge-redning (HLR) på riktig måte kan det tredoble overlevelsesraten for de som rammes av hjerteinfarkt, men mange nøler med å sette i gang fordi de ikke er sikker på om de holder den rette rytmen.

Hans studie, utført med hjelp av 15 legestudenter, konkluderte med at "Stayin' Alive", kan hjelpe folk å holde den riktige rytmen.

Først fikk de 15 forsøkspersonene utføre hjertekompesjoner i takt med musikken. Fem uker senere ble de bedt om å gjøre samme prosedyre uten musikk, men mens de tenkte på sangen.

Den første gangen var det gjennomsnittlige antallet hjertekompresjoner 109 i minuttet, mens det økte til 113 den andre gangen.
- Sangen holdt energien oppe og motiverte dem til å holde riktig hastighet og rytme. Og det er det som er viktigst, sier Matlock.

Les også: Kom i form med riktig låt

Fungerte etter sekunder

-Studiet viser at denne sangen hjalp folk som allerede vet hvordan HLR utføres. Resultatene er så lovende at jeg vil ta studiet et steg videre, ved å prøve denne metoden på pasienter og folk som ikke har opplæring i HLR, sier Matlock.

Etter råd fra en lege, tok The American Heart Association sangen i bruk under opplæringen av HLR-instruktører allerede for to år siden.

Talsperson ved University of Pennsylvannia, lege Vinay Nadkarni, sier at sangen har hatt en enorm betydning for de studentene som har hatt problemer med å holde rytmen under hjertekompresjoner.

- De som slet klarte å finne en perfekt rytme bare sekunder etter at vi begynte å spille sangen. Hvordan Bee Gees visste dette skjønner jeg ikke. Sannsynligvis gjorde de ikke det, men de klarte uansett å lage en rytme som er veldig fengende, populær, og som faktisk kan hjelpe oss å redde liv.

Den 28 år gamle legen Matthew Gilbert (28) var en av deltakerne på studiet til Matlock og var overrasket over at sangen fungerte så bra som den gjorde.

- Jeg var litt bekymret fordi jeg har tidligere blitt fortalt at jeg ikke eier rytme i kroppen, men etter at jeg var med på dette studiet har jeg flere ganger brukt sangen under hjertekompresjon på pasienter.

28-åringen er ikke en stor fan av diskomusikk, og skulle gjerne hatt en annen sang å støtte seg til.
- Jeg fikk høre at ”Another One Bites the Dust” også fungerer, men den er kanskje ikke så passende...

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer