Diskosangen som redder liv

Hjelper deg å holde rytmen når du trenger det mest...

Diskosangen "Stain Alive" skal ifølge ny forskning hjelpe folk å holde rytmen mens de utfører hjertekompresjoner (Bildet er hentet fra musikkvideoen til Stayin' Alive).
Diskosangen "Stain Alive" skal ifølge ny forskning hjelpe folk å holde rytmen mens de utfører hjertekompresjoner (Bildet er hentet fra musikkvideoen til Stayin' Alive). Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bee Gees regnet nok ikke med at hitten "Stayin' Alive" skulle kunne komme til å gjøre akkurat det; holde noen i livet.

Men ifølge Mail Online har en amerikansk lege funnet ut at den gamle discoslageren fra 1977, med sine 103 beats i minuttet, er perfekt å ha på hjernen dersom man må få i gang et hjerte som har stoppet.

Les også: Musikk mot smerte

Usikker på rytmen

- The American Heart Association anbefaler 100 brystkompresjoner i minuttet, langt flere enn det folk flest tror, sier lege David Matlock og legger til; - Utføres hjerte-lunge-redning (HLR) på riktig måte kan det tredoble overlevelsesraten for de som rammes av hjerteinfarkt, men mange nøler med å sette i gang fordi de ikke er sikker på om de holder den rette rytmen.

Hans studie, utført med hjelp av 15 legestudenter, konkluderte med at "Stayin' Alive", kan hjelpe folk å holde den riktige rytmen.

Først fikk de 15 forsøkspersonene utføre hjertekompesjoner i takt med musikken. Fem uker senere ble de bedt om å gjøre samme prosedyre uten musikk, men mens de tenkte på sangen.

Den første gangen var det gjennomsnittlige antallet hjertekompresjoner 109 i minuttet, mens det økte til 113 den andre gangen. - Sangen holdt energien oppe og motiverte dem til å holde riktig hastighet og rytme. Og det er det som er viktigst, sier Matlock.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer