Lokale coronatiltak

Diskriminering med coronatiltak kun for unge?

Hamar kommune har sammen med flere kommuner i samme område innført coronatiltak med aldersgrense.

STENGT FOR UNGDOM: Hamar har sammen med flere innlandskommuner satt en nedre aldersgrense for bruk av treningssenter. Nå åpner også regjeringen for at kommunene kan stenge ned tilbud ytterligere. Foto: NTB
STENGT FOR UNGDOM: Hamar har sammen med flere innlandskommuner satt en nedre aldersgrense for bruk av treningssenter. Nå åpner også regjeringen for at kommunene kan stenge ned tilbud ytterligere. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert 5. november klokka 14:20: Vi har blitt gjort oppmerksom på at Hamar kommune kort tid før publisering besluttet å oppheve coronatiltaket, der folk under 25 år ikke fikk benytte seg av treningssenter og svømmehall. De har også lempet litt på andre tiltak og gjort dem mindre strenge, blant annet med tanke på hvor mange som kan samles og den slags. Diskusjonen er likefullt interessant, så under følger den opprinnelige saken:

Fra 29. oktober innførte Hamar kommune som en av flere innlandskommuner nye coronatiltak, der det ene innebærer at de under 25 år ikke kan benytte seg av treningssenter og svømmehall.

Men er det diskriminering å stenge ute aldersgrupper på denne måten?

Samtidig kunne Erna Solberg fra Stortingets talerstol torsdag, fortelle at de vil styrke kommunenes kontroll og tilsyn for å bremse coronasmitten i kommunene.

Vil unngå kontaktpunkter

Da Hamar kommune innførte tiltaket, var begrunnelsen at de vil begrense kontaktpunkter for denne aldersgruppen.

- Kjenner dere til at det har vært mye smitte innen aldersgruppen på nettopp treningssentre og svømmehaller?

- Vi ser at når det er smitte til stede på en aktivitet, spres smitten gjennom aktiviteten. I Hamar har vi hatt overvekt av smitte blant ungdom og unge voksne, og tiltakene ble innført raskt for å begrense kontaktpunkter og videre smitte i denne gruppen. Forskriften er innført for 14 dager, men vi vurderer situasjonen fortløpende, og ingen tiltak skal vare lenger enn smittesituasjonen krever. Tiltakene vil altså oppheves så snart vi ser grunnlag for det, sier kommuneoverlege Ketil Egge til Dinside.

Er det diskriminering?

Vi har spurt Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm om denne typen tiltak kan være aldersdiskriminerende.

Hun forklarer at øvre og nedre aldersgrenser som utgangspunkt vil anses som ulovlig forskjellsbehandling etter aldersdiskrimineringsforbudet i likestillings- og diskrimineringsloven, med mindre aldersgrensen fremgår i en forskrift.

- Skal en aldersgrense på for eksempel 25 år innføres, må det være saklig, nødvendig og ikke et uforholdsmessig inngrep, som det heter. Det blir opp til kommunene å bevise at vilkårene er oppfylt, sier Bjurstrøm.

Hun legger til at den ekstraordinære situasjonen vi befinner oss i gjør det nødvendig med strenge tiltak for å håndtere pandemien.

- Likevel er det viktig at grupper ikke holdes urettmessig utenfor. Vi har sett at noen kommuner iverksetter aldersgrenser som spesielt slår uheldig ut for unge, sier Bjurstrøm.

Når det gjelder spørsmålet om hvorvidt smittevernet kan begrunne forskjellsbehandling på grunn av alder, er det slik at dersom forskjellsbehandlingen er saklig, nødvendig og ikke uforholdsmessig inngripende vil forskjellsbehandlingen kunne være lovlig.

- Det vil være et spørsmål om det er faglig funderte begrensninger begrunnet i smittevern. Dersom det er det, er det også et spørsmål om det er mulig med andre alternativer som ikke innebærer at barn og ungdom under 25 mister sine tilbud. Til slutt er det en vurdering av hvor hardt rammet de blir av innskrenkningene. Her vil varighet og type tilbud være av betydning, forklarer Bjurstrøm.

STRAMMER INN: Statsminister Erna Solberg la torsdag fram nye strenge restriksjoner for å bekjempe coronasmitten. Foto: NTB Vis mer

- Ser ikke andre måter å gjøre det på

Vi har spurt Hamar kommune på hvilken måte de mener tiltaket er saklig, nødvendig og ikke uforholdsmessig.

- I dette utbruddet var barn og unge mest utsatt for smitte, og denne gruppen har større kontaktflate enn den øvrige delen av befolkningen, svarer kommuneoverlege Egge.

- Kunne kommunen gjort dette på en annen måte for å passe på smittevernet og oppnå samme effekt, uten å bruke full utestengelse for denne aldersgruppen?

- Vi ser ikke at det er andre måter å stoppe smitte på enn å begrense kontakten mellom personer i gruppen som opplever høyt smittetrykk, svarer han.

Hamar kommune viser videre til smittetall fra FHI i Innlandet for oktober, der 189 av totalt 362 smittede er fra 29 år og yngre.

Opp til kommunene

Vi har bedt Helsedepartementet kommentere om tiltak begrunnet i smittevern kan «trumfe» aldersdiskriminering, som det kan være snakk om i dette tilfellet.

De svarer på e-post at det er Hamar kommune som må svare på sine lokale smitteverntiltak, og hvilke vurderinger de har gjort.

Departementet viser videre til følgende rundskriv for kommunale smitteverntiltak, til dette rundskrivet om kommunale smitteverntiltak og hvilke vurderinger kommunene bør gjøre.

Torsdag kunne statsminister Erna Solberg dessuten fortelle at det nå går ut et eget rundskriv fra Helse- og omsorgsdepartementet til kommunene som åpner for nye tiltak i kommunene.

Solberg sier at dette innebærer at dersom smittesituasjonen er svært alvorlig kan det blant annet være aktuelt med full nedstengning av treningssentre, idrettshaller, svømmehaller, museer, biblioteker, arrangementssteder uten fastmonterte seter og andre offentlige steder der man møtes utendørs.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer