Diskriminert etter fødselspermisjon?

- Følelsen av å være uønsket på jobb var helt forferdelig, sier Elisabeth Presthagen, som hadde mistet både kontoret og arbeidsoppgavene da hun kom tilbake på jobb etter fødselspermisjonen.

LOVBESKYTTET: Graviditet eller foreldrepermisjoner skal ikke ha noe å si for arbeidsforholdet ditt. Likevel synder mange arbeidsgivere. Foto: SHUTTERSTOCK/HALFPRINT
LOVBESKYTTET: Graviditet eller foreldrepermisjoner skal ikke ha noe å si for arbeidsforholdet ditt. Likevel synder mange arbeidsgivere. Foto: SHUTTERSTOCK/HALFPRINT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For litt over to år siden tok Elisabeth Waal Presthagen fødselspermisjon fra jobben sin som lederassistent ved Oslo universitetssykehus. Da ble det ansatt en vikar for henne, som Presthagen var med å lære opp.

Et par uker senere kom Mia til verden, og Presthagen begynte å forberede seg på å returnere til jobben som avtalt.

Da hun kom tilbake til sykehuset den sommeren, hadde hun blitt flyttet fra sitt gamle kontor, og fått nye arbeidsoppgaver - som, ifølge henne, var langt unna sin tidligere stillingsbeskrivelse.

- Samtidig sitter vikaren igjen på mitt gamle kontor, med mine gamle arbeidsoppgaver, forteller Presthagen.

Følte seg uønsket

SØKTE PÅ NY JOBB: Elisabeth Waal Presthagen jobber fremdeles i Oslo universitetssykehus, men i en annen avdeling.  Foto: PRIVAT
SØKTE PÅ NY JOBB: Elisabeth Waal Presthagen jobber fremdeles i Oslo universitetssykehus, men i en annen avdeling. Foto: PRIVAT Vis mer


Presthagen forteller videre at hun den påfølgende høsten blir flyttet rundt til der det var ledige kontorer, uansett om det er i andre etasjer eller fløyer. De nye arbeidsoppgavene er i tillegg langt fra like tilfredsstillende som de gamle.

Det føltes uakseptabelt, og Presthagen hevder at hun den høsten tok det opp i flere møter med verneombudet og sjefen - uten at noe skjedde.

- Jeg gråt hele tiden. Følelsen av å være uønsket på jobb var helt forferdelig, sier hun.

Presthagen beskriver de påfølgende månedene som "lange og vonde". I april 2014 når hun metningspunktet sitt, og tar saken videre til Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO).

De slo fast at Presthagen var blitt utsatt for forskjellsbehandling på grunn av fødselspermisjon, og konkluderte med at Oslo universitetssykehus hadde brutt Likestillingsloven.

LES OGSÅ: Én av tre er skeptiske til å ansette gravide

Ulovlig

Likestillingsloven § 5

Diskriminering på grunn av kjønn er forbudt.

Diskriminering på grunn av graviditet og permisjon ved fødsel eller adopsjon regnes som diskriminering på grunn av kjønn.

Forbudet gjelder diskriminering på grunn av en persons faktiske, antatte, tidligere eller fremtidige graviditet eller permisjon.


Elisabeth Lier Haugseth er avdelingsleder for Lov og rettigheter i Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Hun forteller at de kontaktes nesten daglig av kvinner og menn utsatt for forskjellsbehandling, i forbindelse med foreldrepermisjon eller graviditet.

- Det er på det temaet vi får flest henvendelser, sier hun og fortsetter:

- Faste ansatte opplever gjerne å komme tilbake til andre arbeidsoppgaver, eller at stillingen har forsvunnet. Midlertidig ansatte som har gått i løpende vikariater, opplever kanskje at kontraktene slutter å komme.

En slik forskjellsbehandling, grunnet fødselspermisjon eller graviditet, er ulovlig.

LES OGSÅ: Har ikke lov til å spørre om graviditet

- Redde for å virke kranglete

BISTÅR: Elisabeth Lier Haugseth og resten av LDO bistår personer som føler seg utsatt for diskriminering.  Foto: JON-ARE BERG-JACOBSEN
BISTÅR: Elisabeth Lier Haugseth og resten av LDO bistår personer som føler seg utsatt for diskriminering. Foto: JON-ARE BERG-JACOBSEN Vis mer


En undersøkelse gjort på oppdrag av LDO i fjor, viser likevel at over halvparten av norske kvinner har følt seg diskriminert i forbindelse med graviditet eller fødselspermisjon.

Bare et fåtall av dem kontakter LDO for hjelp.

- Jeg tror at slik forskjellsbehandling er ganske omfattende, dessverre. Mange orker nok ikke å ta opp kampen. De er redde for å bli oppfattet som kranglete og vriene, og for at det skal gå utover fremtiden sin på arbeidsplassen, sier Haugseth.

Hun understreker at det uansett er viktig å si ifra om urettferdighet, og forteller at det i mange tilfeller fører til positive konsekvenser - som forlik, kompensasjon og endring av arbeidsgivers rutiner.

- Diskriminering av gravide eller foreldre er alvorlig. Både for den som rammes og for samfunnet, understreker Haugseth, før hun legger til:

- Jeg skjønner likevel at mange synes det er tungt å si ifra. All ære til dem som orker å ta kampen. Det har betydning langt utover de enkelte sakene.

Slik unngår du å diskriminere, ifølge LDO

- Tungt og ensomt

Den større betydningen er også en av grunnene til at Elisabeth Presthagen har valgt å stå løpet ut. Hun forteller at hun underveis har mottatt mye støtte fra andre som har vært i tilsvarende posisjon.

- Jeg måtte jo gjøre dette alene, og det har vært innmari tungt og ensomt. Ingen har jo lyst til å høre om diskriminering, og ingen ønsker å være et offer for det. Men disse tingene påvirker flere enn bare den det skjer med, sier hun.

- Derfor var det veldig viktig for meg å sette foten ned.

LES OGSÅ: Kommune ville ansette en yngre helsesøster

Uenige

Mens Elisabeth Presthagen og LDO mener hun ble utsatt for diskriminering, mener Oslo universitetssykehus på sin side at Presthagen kom tilbake til samme stilling, men at nødvendige endringer ble gjort på grunn av omstillinger på arbeidsplassen.

HR-direktør ved Oslo universitetssykehus, Morten Meyer, sier at de ikke kommenterer personalsaker, men at de er uenige med Likestillingsombudets vurdering av saken.

- Vi ønsker at ombudet ser på den på nytt, og at den - om nødvendig - løftes videre til Likestillings- og diskrimineringsnemnda.

Dersom ombudets vedtak blir omgjort, mener Presthagen det vil være et nederlag ikke bare for henne, men også for andre i tilsvarende posisjon.

- Blir dette stående som arbeidsgivers styringsrett, så mener jeg det er en ren katastrofe.

LES OGSÅ: Dette vil den nye arbeidsmiljøloven bety for deg

Dette kan du gjøre hvis du føler deg utsatt for diskriminering:

Du kan prøve å løse saken ved å gå i dialog med arbeidsgiver, enten på egen hånd, eller med bistand fra fagforeningen din. Det er viktig at du samler informasjon som styrker saken din, det kan være eposter, smser, eller vitner.

Ta kontakt med arbeidsgiver
I første omgang bør du snakke med arbeidsgiveren din og be om en forklaring. Forsøk å skape dialog om dine utfordringer og om forskjellsbehandlingen du mener du blir utsatt for.

Ta opp saken med fagforeningen eller annen medhjelper
Ofte kan det lønne seg å ha støtte fra en annen person på arbeidsplassen dersom man skal ta opp en slik sak med arbeidsgiver. Vi anbefaler deg derfor å ta opp saken med tillitsvalgt eller verneombud på arbeidsplassen din.

Du kan også undersøke om det er mulig for å få gratis juridisk hjelp, for eksempel fra Jussbuss eller Jurk. Du kan lese mer om disse organisasjonene her: www.jussbuss.no og www.jurk.no.

Ta kontakt med Likestillings- og diskrimineringsombudet
De gir råd og veiledning på telefon, brev og epost. Dialogen er helt uforpliktende, og du kan ta kontakt med dem anonymt, dersom du ønsker det. Tjenestene deres er gratis.

De kan også behandle klagesaker. Da vil de vurdere saken din juridisk og komme med en uttalelse om diskriminering har skjedd eller ikke. De ber da om en redegjørelse fra deg og den du mener du har utsatt deg for diskriminering. I en klagesaksbehandling vil den du klager på få vite hvem du er, du kan ikke være anonym.

I klagen bør du beskrive hvordan diskrimineringen har skjedd. Du bør også legge frem dokumentasjon (eposter, brev, notater), som viser at du er blitt dårligere behandlet på grunn av et diskrimineringsgrunnlag.

Kilde: Likestillings- og diskrimineringsombudet


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer