Disse appene bruker mest data

Spar penger ved å vite hva som tømmer datakvota, og hvordan du stanser dem.

SJEKK LISTA DI: På mobilen din kan du få opp hvilke apper som bruker mest data. Her kan du få deg noen overraskelser. Selv trodde vi ikke Instagram skulle være såpass datasulten. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SJEKK LISTA DI: På mobilen din kan du få opp hvilke apper som bruker mest data. Her kan du få deg noen overraskelser. Selv trodde vi ikke Instagram skulle være såpass datasulten. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra å kalle fri bruk av tale og data for «tvang», innførte Telenor dette selv nylig. Flere har hatt det lenge allerede. Nå er det data som koster, og når den gjerne er forhåndsbetalt blir det faktisk ditt ansvar å kontroll på forbruket.

Har du for eksempel én gigabyte data inkludert hver måned, må du betale om du bruker mer enn dette.

Trikset er derfor å vite hva mobilen din bruker mest data på, og hvordan du begrenser det.

Les også: Hva kan man egentlig bruke for én gigabyte på mobilen?

Nettleseren vil selvfølgelig være den aller største dataspiseren for mange. Her er det ikke så mye annet å si enn at vil du kutte ned på regningen, må du kutte ned på surfingen. Og ikke minst: Bruk mobiltilpassede sider der de fins.

Men hos andre apper og tjenester er det mye du kan gjøre for å spare på kvota. Her er appene vi i DinSide-redaksjonen bruker aller mest data på, og hva du kan gjøre for å holde deg innenfor datakvota di.

#1: Spotify/Wimp/musikkstrømming

SLÅ AV: Nedlasting av spillelister utenfor wifi. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SLÅ AV: Nedlasting av spillelister utenfor wifi. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Hvorfor:
Selv komprimert lyd krever mye data. Og i tillegg til det du lytter på der og da, bufres ofte mer musikk til minnet, i tillegg til albumcover og liknende.

Mottiltak:

 • Last ned spillelistene dine lokalt, og pass på å bare laste dem ned når du er koblet på et trådløst nett.
 • I Spotify kan du huke av «Available Offline» øverst i spillelisten din, og i innstillinger kan du velge bort «Download over 2G/3G». Så lenge du lytter til disse, etter de er lastet ned, vil databruken være minimal.
 • Spill av i lavere kvalitet, som velges i appenes innstillinger. Jo lavere kvalitet, jo lavere databruk.
Les også: Hvilken streaming-tjeneste er best på mobilen? Vi har testet Spotify, Wimp og konkurrentene

#2: Google Play Butikk/App Store

SLÅ AV: Automatisk oppdatering av apper på mobilnett. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SLÅ AV: Automatisk oppdatering av apper på mobilnett. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Hvorfor:
Apper og spill kan være svært store filer, og dermed kostbare å laste ned. I tillegg kommer alle oppdateringene.

Mottiltak:

 • Last ned nye spill og apper når du er koblet på et trådløst nett. Spill er ofte større enn apper, så vær ekstra forsiktig med dem. Sjekk eventuelt hvor store de er før du laster dem ned. Det oppgis i appbutikken.
 • Ikke la mobilen oppdatere appene automatisk når du bruker mobildata. For eksempel kan du i Google Play Butikk gå inn i innstillinger, trykke på «Oppdatere apper automatisk» og velge «Oppdater apper automatisk bare via wifi».
Slik skrur du av og på automatiske oppdateringer på iPhone

#3: Dropbox/bildeopplasting

SLÅ AV: Opplasting av bilder på Dropbox via datanett. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SLÅ AV: Opplasting av bilder på Dropbox via datanett. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Hvorfor:
Bruker du Dropbox eller annen skylagring til å se på bilder eller laste ned filer, sier det seg selv at databruken kan bli stor. Men hos oss er det den automatiske bildeopplastingen i bakgrunnen som står for nesten alt forbruket. Med stadig flere megapiksler i mobilkameraene, blir også bildefilene stadig større. Og det å laste opp er akkurat det samme som å laste ned for mobilregningen din.

Mottiltak:

 • Ikke la mobilen laste opp bilder automatisk på mobilnett. I Dropbox-appen kan du gå inn i innstillinger, trykke på «How to upload» og velge «Wifi only».
 • Last ned filene du ofte bruker lokalt, og åpne dem der, i stedet for å laste dem ned fra nettet hver gang. For eksempel kan du sette filer i Dropbox som favoritter, og de vil da lastes ned lokalt til enheten.
Har du prøvd Dropbox sin nye galleri-app?

#4: Google Maps/Apple Maps/kart

LAST NED: Kart lokalt, så du slipper å laste dem ned fra nettet. Foto: KIRSTI ØSTVANG
LAST NED: Kart lokalt, så du slipper å laste dem ned fra nettet. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


Hvorfor:
Mange bruker mobilen sin som GPS-navigator både i og utenfor bilen, og kartene kan etterhvert stå for en betydelig del av databruken.

Mottiltak:

 • Last ned kartene lokalt. Google Maps har en helt fersk funksjon for dette, som du kan lese om her.
 • Apple Maps har ingen egen nedlastingsfunksjon, men mellomlagringen som skjer automatisk når du bruker appen kan hjelpe deg. Søk deg frem til det du trenger kort tid før avreise, zoom litt ut og inn og sveip deg rundt omkring, så kan kartet være lagret og klart når du reiser.
 • Det finnes et utall andre apper for navigering, og mange av dem har funksjoner for lokal lagring.
Derfor stoler vi fortsatt ikke på Apples kart

#5: Gmail/e-post

SLÅ AV: Automatisk nedlasting av e-post du sjeldent leser. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SLÅ AV: Automatisk nedlasting av e-post du sjeldent leser. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Hvorfor:
E-post i seg selv kan kreve lite data, da de ofte består av ren tekst. Problemet oppstår ved store vedlegg, og når e-posten oppdaterer seg i bakgrunnen hele døgnet, hele uka. Uavhengig av om du bruker egne apper som Gmail, eller mobilens egen e-post-leser.

Mottiltak:

 • Vurder om du trenger en oppdatert innboks til enhver tid. Selv har vi «push»-oppdatering av vår personlige Gmail, men en behovsprøvd oppdatering av jobb-e-posten. Det vil si at nye Gmail-er kommer forløpende, mens vi selv trykker på oppdateringsknappen for jobb-e-post når vi faktisk trenger den.
 • I Gmail-appen kan du ikke velge bort push-oppdatering, men du kan velge bort «Synkroniser Gmail» i innstillinger. Da oppdaterer du e-posten inne i appen når du selv vil.
 • På iPhone kan du gå til innstillinger, «Mail, kontakter, kalendere», «Hent nye data» for å velge hvordan e-post skal oppdatere seg.
 • Ikke last ned vedlegg automatisk når du bruker 3G/4G. I flere apper, som Gmail-appen, er dette uansett ikke et alternativ.
Visste du at du har uendelig mange Gmail-adresser?

Hva med sosiale medier?

SLÅ AV: Forhåndslasting av videoer på Instagram, om du uansett ikke pleier å åpne dem. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SLÅ AV: Forhåndslasting av videoer på Instagram, om du uansett ikke pleier å åpne dem. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Mange bruker mye tid i apper som Facebook, Twitter og Instagram på telefonen. For vår del har ikke databruken her vært spesielt stor, men absolutt tilstede blant topp ti.

Spesielt Instagram kan ta mye av datakvota di. Her går det utelukkende i bilder og videoer, som krever langt mer datatrafikk enn for eksempel teksten på Twitter.

Noe av det aller verste å bruke telefonen til på på mobilnett, er nok videoer. Å se Youtube og Netflix på 4G er derfor en dårlig idé for de fleste, selv om operatørene liker å skryte av at nettopp slik bruk rettferdiggjør 4G-regningen.

Slik får du Instagram til å skinne på iPad

Sjekk din egen databruk

SJEKK: Din egen databruk. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SJEKK: Din egen databruk. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Vi er alle ulike, og så videre, så hva du bør gjøre avhenger av ditt eget bruksmønster. Og selvfølgelig: Datakvoten på abonnementet ditt.

For å finne ut hva du bruker mest data til, og hva du kanskje bør bremse opp, gjør du følgende:

 • På Android går du inn i innstillinger, finner «Databruk», velger en passende periode og en liste over de mest krevende appene listes nedover. Ved å trykke på en app ser du hvor mye av databruken som skjer i bakgrunnen, altså uten at du selv går inn i appen.
 • På iPhone finner du en liknende funksjon under «Mobilnett» i innstillinger. Listen nederst på skjermbildet er ikke rangert etter hva som bruker mest data, men små tall under hver app avslører sannheten.
 • Windows Phone 8.1 har en egen app for dette, kalt Datasensor.
Krever Telenor-reklamer endret, for du får ikke 4G-fart om du ikke betaler for det

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer