Sparing i apper

Disse appene skal gjøre det lettere å spare

Dette er applikasjonene du faktisk kan få bruk for.

SPARE-APPER: Hvis du søker på "Sparing" i Google Play, får du opp mange mulige spare-applikasjoner. Foto: Eilin Lindvoll
SPARE-APPER: Hvis du søker på "Sparing" i Google Play, får du opp mange mulige spare-applikasjoner. Foto: Eilin Lindvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Juni er måneden for skattepenger og feriepenger for mange nordmenn. Det kan være vanskelig å avgjøre hva man skal bruke pengene sine på.

Skal du bruke de med en gang, eller spare dem til en regnværsdag det virkelig er behov for dem?

De fleste av oss har kanskje et litt anstrengt forhold til sparing: du vet du burde gjøre det, men kafébesøket eller take-away-middagen frister mer enn å spare, det utgjør jo ikke så mye uansett, gjør det vel?

Men, de siste årene har det blitt lansert fire spare-applikasjoner du kan laste ned på mobilen din, som skal gjøre det lettere for deg å spare, selv de beløpene du mener er små og ubetydelige.

I dag lover nemlig appene Dreams, Spare, Spiff og Smartspar at de skal gjøre det lettere.

Applikasjonene går ut på det samme, altså å gjøre sparing morsomt, men det er visse forskjeller som gjør at du fort kan foretrekke den ene framfor den andre.

Alle de fire appene er gratis og blir kontinuerlig oppdatert med nyheter og forbedringer. Det er dessuten mulig å ha flere spareprosjekter samtidig i alle de fire appene, slik at du kan spare til alle dine drømmer.

#1. Dreams

Dreams ble utgitt i 1. juni 2018, og har i skrivende stund over 100.000 nedlastninger i Norge.

Du kan selv bestemme når, hvor og hvordan du vil sette av penger. Applikasjonen fungerer i alle norske banker og kan bruke de samme kontoene du har fra før, da appen kobler seg opp til bankkortet du bruker i dag.

Pengene du sparer i Dreams oppbevares hos Storebrand, der du får 0,2 prosent rente.

Sparealternativene du kan velge mellom i Dreams-appen er faste trekk, eller engangsbeløp, men du kan også velge «triggere» slik at du sparer hyppigere. «Tyven» som Dreams-appen har, gjør at appen trekker penger fra kontoen din til sparekontoen til tilfeldige tider, slik at sparing «spillifiseres».

Det er også mulig å spare sammen med venner til et felles mål.

I Dreams kan du også legge inn sparebeløp dersom du dropper kjøpekaffen, kafébesøket, eller brusflasken og skolebollen på vei hjem fra jobb.

DREAMS: Slik er oppsettet på Dreams-appen. Legg inn dine egne bilder og velg hvilke triggere som skal trekke penger fra kontoen din og sette dem på dine drømmeprosjekter. Foto: Skjermdump
DREAMS: Slik er oppsettet på Dreams-appen. Legg inn dine egne bilder og velg hvilke triggere som skal trekke penger fra kontoen din og sette dem på dine drømmeprosjekter. Foto: Skjermdump Vis mer

Når du ønsker å avslutte sparingen kan du ta ut pengene fra Dreams-appen, og få pengene på konto med en gang.

Appen motiverer også ved å sende sitater og ordtak som skal motivere til å spare mer.

#2. Spare

Applikasjonen Spare tilhører DNB, og ble lansert i mai 2017. I skrivende stund har appen mer enn 380.000 nedlastninger.

Foreløpig er appen kun for DNB-kunder.

Med Spare får du oversikt over alle verdiene dine du har i DNB-banken din: alt fra det du har på konto, fond, aksjer til pensjon. I appen har du også oversikt over utvikling på fondssparing, og du kan kjøpe, selge og bytte etter det du ønsker.

SPARE: DNB sin spare-app ser slik ut, der du også har oversikt over verdien du har i både bankkontoer, fond og aksjer. Foto: Skjermdump
SPARE: DNB sin spare-app ser slik ut, der du også har oversikt over verdien du har i både bankkontoer, fond og aksjer. Foto: Skjermdump Vis mer

Du velger selv hvordan du ønsker å spare, ved å mikrospare, altså spare et fast beløp hver gang du drar kortet, sette deg et eget sparemål, spare når du betaler regninger, spare fast hver måned, eller impulsspare dersom du ønsker det.

Med DNB-appen sparer du i eksisterende sparekontoer, og renten vil derfor variere utifra hvilken rente du har i dine egne sparekontoer.

Du kan også følge verdien på dine egne aksjer, og Spare tilbyr også å handle på Oslo Børs og 15 andre børser verden over.

#3. Spiff

Spiff er en relativt nyetablert spareapp som ble lansert i juni 2018, og har over 16.000 nedlastninger.

SPIFF: I Spiff har du alle sparemålene samlet oversiktlig. Foto: Hentet fra getspiff.no
SPIFF: I Spiff har du alle sparemålene samlet oversiktlig. Foto: Hentet fra getspiff.no Vis mer

Dersom du sparer pengene dine i Spiff settes pengene dine i BN Bank, og du får 1 prosent rente fra første krone. Som med Dreams kan du også bruke banken og bankkortet du allerede har, så du slipper å bytte bank for å benytte deg av appen, slik som du må i DNB.

I denne appen kan du registrere sparemål, og velge farge og bilde til spareprosjektet ditt.

Sparemåtene du kan velge mellom er faste trekk, eller manuelle overføringer. I motsetning til i Dreams er du i Spiff nødt til å skrive manuelt inn hvor mye du ønsker å sette av til sparing dersom du har latt være å kjøpe take-away-kaffe.

Et av de siste nyheten i Spiff, er at du kan booste en hjertesak.

#4. Smartspar

Den fjerde spare-applikasjonen er Smartspar. Appen leveres av Eika og lokalbanken, ble lansert i slutten av april 2019 og har i skrivende stund over 5.000 nedlastninger.

Smartspar leveres av 68 lokale sparebanker og Eika Gruppen.

Den gir deg oversikt over din sparing i både verdipapir, bankkonti og pensjon. I likhet med Dreams og Spiff, trenger du ikke bytte bank for å bruke banken.

Via applikasjonen kan du både handle i verdipapir, og finne oversikt over pensjon fra nåværende og tidligere arbeidsgivere. Du kan spare til noe spesielt, eller uten «mål og mening».

SMARTSPAR: Smartspar en den fjerde appen du kan prøve ut for å spare bedre. Foto: Hentet fra Google Play, Smartspar.
SMARTSPAR: Smartspar en den fjerde appen du kan prøve ut for å spare bedre. Foto: Hentet fra Google Play, Smartspar. Vis mer

I denne appen kan du lage målrettede spare-mål, følge med underveis, og resultatene av sparingen din. Du kan dele målene dine og invitere venner og familie til å bidra til din sparing.

Du kan også opprette sparekontoer for barna dine, og dele dette med venner og familie slik at det kan fungere som en gave.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer