Disse bankene har kuttet nå

Flere store banker følger etter Norges Bank.

Hopper banken din etter Norges Bank? Foto: Per Ervland
Hopper banken din etter Norges Bank? Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går satte Norges Bank ned styringsrenta med 0,5 prosentpoeng. Nok en gang forventer de at bankene skal følge etter. Anslagene de har gjort i Pengepolitisk rapport bygger på at renteendringene slår ut i lavere utlånsrenter til husholdningene og bedriftene.

Flere har satt ned renta nå:

  • DnB NOR: Kutter med 0,5 prosentpoeng
  • Nordea: Kutter med 0,5 prosentpoeng
  • Skandiabanken: Kutter med 0,8 prosentpoeng
  • Postbanken: Kutter med 0,5 prosentpoeng
Også en del mindre sparebanker har annonsert rentekutt.

Hva betyr endringen for deg?

Hvor mye du sparer på at banken kutter boliglånsrenten din, avhenger naturligvis av hvor mye lån du har.

Med DinSides renteendringskalkulator, kan du regne ut hvor mye du sparer dersom banken din setter ned boliglånsrenten. Kalkulatoren finner du her.

Større marginer enn før

På spørsmål fra DinSide sa visesentralbanksjefen på pressekonferansen i går at pengemarkedet fortsatt ikke er velfungerende. Mens påslagene mellom Norges Banks rente og bankenes utlånsrente tidligere lå rundt 0,25 prosentpoeng, var det over 2 prosentpoeng påslag da krisen var på sitt verste.

- Nå har påslagene kommet ned til vel 1 prosentpoeng, ikke helt forskjellig fra andre land. Pengemarkedet fungerer bedre enn det gjorde på det verste, men vi er fortsatt ikke tilbake til at det er veldig velfungerende, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

Derfor har det blitt dyrere å låne

Ikke lån for mye!

Norges Bank ønsker at det skal finne sted en nedbelåning i husholdningssektoren etter at husholdningene har lånt mye de senere årene, men de utelukker ikke at konsumet tar seg opp raskere enn anslått og at husholdningssektoren låner mer enn Norges Bank har sett for seg.

DinSide oppfordrer husholdningene til å huske hva som er et normalt rentenivå før de tar opp nye lån.

- Vi sier hele tiden at normal styringsrente er 5-6 prosent fra vår side. De som foretar langsiktige disposisjoner bør ikke se på renten i dag, men på mer normaliserte renter. Renteprognosene viser en antatt styringsrente på rundt 4 prosent i 2012. Med et påslag fra bankene betyr dette en utlånsrente på 5-6 prosent.

Slik kan du få en bedre rente

Mer likvid boligmarked

- Hvis det skulle vise seg at folk ikke øker sparingen, slik vi tror. Hvis det i stedet skulle vise seg at folk tar helt av og vi får en ny eufori i boligmarkedet, så vil vi ikke gå så langt ned på renten som vi har sagt. Vi tolker utviklingen i boligmarkedet den siste tiden som at boligmarkedet har blitt mer likvid. Vi tror det er for tidlig å si at boligprisene nå har snudd og vil øke, sa Qvigstad i går.

Her kan du se pressekonferansen.

Sjekk DinSides prislister:

lån 1 mill | lån 2 mill | førstehjemslån | BSU

Slik kan DU påvirke prisene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer