Disse bankene setter ned renta ytterligere

DNB var først ute med å sette ned renta etter Norges Banks siste renteendring fredag. Nå følger flere etter.

SETTER NED RENTA ENDA MER: I løpet av en uke har Norges Bank satt ned styringsrenta to ganger. Nå følger de første bankene etter og setter ned renta på boliglån enda mer. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
SETTER NED RENTA ENDA MER: I løpet av en uke har Norges Bank satt ned styringsrenta to ganger. Nå følger de første bankene etter og setter ned renta på boliglån enda mer. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sist oppdatert 25. mars kl 11.30

I løpet av en drøy uke har Norges Bank satt ned styringsrenta to ganger, med totalt 1,25 prosentpoeng på én uke. Styringsrenta er nå på 0,25 prosent, etter det siste kuttet fredag 20. mars.

Etter det første rentekuttet satte mange banker ned renta, og hvor mye det var snakk om for den enkelte bank kan du se lenger nede i artikkelen. Kort fortalt kuttet Nordea mest, med 0,5 prosentpoeng. DNB, Danske Bank og Sparebank 1 SMN satte ned med inntil 0,35 prosentpoeng.

DNB er første bank ute med å melde om ytterligere rentekutt som følge av Norges Bank ferskeste renteendring fra fredag.

Her er de ferskeste renteendringene som norske banker har meldt om eter det siste kuttet fra Norges Bank:

Oppdatert onsdag 25. mars: Etter press fremskynder flere banker rentekuttet. DNB vil fremskynder de varslede rentekuttene med nesten en måned. Også Nordea vil kutte renta på boliglån «så snart det er teknisk mulig». Danske Bank flytter datoen fra 22. til 5. april. Og Storebrand bank sier de vil iverksette renteendringene «så raskt som dette rent teknisk og praktisk lar seg gjøre.»

 • DNB: Søndag gikk DNB ut og meldte at de ville senke boliglånsrenten med opptil et halvt prosentpoeng. Renteendringen for eksisterende boliglån trer i kraft 5. april, mens nye priser vil gjelde nye boliglån fra tirsdag 24. mars.
 • SpareBank 1 SR-Bank: Melder mandag at de setter ned rentesatsene for boliglån med inntil 0,50 prosentpoeng. Laveste veiledende pris på boliglån vil etter endringen være 2,04 % for førstehjemslån. For eksisterende kunder vil renteendringen for boliglån tre i kraft fra 15. april 2020, for nye lån gjelder det fra 25. mars 2020.
 • Nordea: Rentesatsen på flytende boliglån senkes nå med inntil 0,35 prosentpoeng. Med reduksjonen som ble varslet i forrige uke på 0,50 prosentpoeng, har rentene blitt kuttet med inntil 0,85 prosentpoeng.Beste veiledende listepris på boliglånsrente blir etter justeringen 1,95 prosent. Nye rentesatser for eksisterende lån vil gjelde «så snart som mulig».
 • Sbanken: Kutter med 0,5 prosentpoeng for boliglånskunder med flytende rente av alle typer belåningsgrader. Ny beste veiledende boliglånsrente blir etter endringen på 1,98 prosent. Innfører vi et umiddelbart kutt til kundene, og vil publiseres i kundenes nettbanker i løpet av uken.
 • Danske Bank: Setter ned boliglånsrenten ned med inntil 0,5 prosentpoeng. Danske Bank har som mål å gjennomføre begge de varslede renteendringene, på til sammen inntil 0,85 prosentpoeng, 5.april.
 • SpareBank 1 Hallingdal Valdres: Reduserer lånerenten umiddelbart med inntil 0,75 prosentpoeng. Til sammen har banken satt ned renten med 1,1 prosentpoeng i løpet av siste uken. Rentenedgangen gjelder alle ordinære lån, og reduksjonen på nedbetalingslånene blir gjennomført i løpet av tirsdag 24. mars.
 • KLP Banken: Setter ned rentene med inntil 0,50 prosentpoeng. Beste utlånsrente blir Grønt Boliglån Unge medlemmer på 1,80 prosent. De nye rentene gjelder fra 28. mars 2020 for nye kunder. For eksisterende kunder gjelder nye boliglånsrenter fra 30. april og nye innskuddsrenter fra 28. mai.
 • Fana Sparebank: Boliglånsrenten settes ned med inntil 1,0 prosentpoeng. Renteendringen trer i kraft 27. mars for både eksisterende og nye kunder.
 • Storebrand bank: Setter ned renta med inntil 0,85 prosentpoeng, fordelt på de to rentekuttene. Endringene skal tre i kraft «så raskt som dette rent teknisk og praktisk lar seg gjøre».

Du kan sjekke hvilken bank som har det billigste boliglånet hos Finansportalen.no

Første runde med kutt

Slik så bankenes rentendringer ut etter første rentekutt fra Norges Bank:

 • DNB senket fredag 13. mars boliglånsrenta si med inntil 0,35 prosentpoeng. De nye rentene skulle gjelde fra 1. mai.
 • Danske Bank kutter boliglånsrenta med inntil 0,35 prosentpoeng. Rentekuttet skulle ha effekt fra 15. april.
 • Nordea senket rentene på boliglån for samtlige kunder med 0,5 prosentpoeng. De nye rentesatsene for eksisterende lån og innskudd skulle gjelde fra 29. april.
 • Sparebank 1 SMN satte ned renta på boliglån med inntil 0,35 prosentpoeng.

Bankene har fått mye kritikk for at det tar lang tid før rentekuttene får effekt for forbrukerne.

Hallgeir Kvadsheim, kjent fra Luksusfellen, er en av økonomene som den siste uken har rettet kritikk mot bankene for at de ikke kutter rentene til forbrukerne raskere.

I en twitter-melding mandag oppfordrer han bankene til å kutte renta straks - og til ikke å «drite seg ut»:

- Må komme kundene raskt til gode

På én uke har styringsrenta blitt redusert fra 1,5 prosent til 0,25 prosent. Bankkundene må imidlertid vente i flere uker før de får nyte godt av kuttene.

Stortinget har bedt om at bankene raskt innfører rentekutt som følge av koronakrisen.

Det kommer fram i Finanskomiteens innstilling som ble som ble behandlet i Stortinget lørdag.

– Komiteen mener derfor det er viktig at rentekuttene raskt kommer kundene til gode dersom de skal ha den ønskede effekten på norsk økonomi, heter det i innstillingen etter forslag fra Rødt.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener at bankene må sette ned renta i samme tempo og størrelse som styringsrenta.

– Varslingsfristen på seks uker gjelder ikke når det er snakk om å forbedre vilkårene for lån. Finansforbundet har også tatt til orde for at dette må skje så fort det er praktisk mulig, sier han.

Leder Vigdis Mathisen i Finansforbundet sa fredag til NTB at dette er en unntakssituasjon.

– Da bør bankene ta det samfunnsansvaret og kostnadene som følger med, sa hun.

Ifølge DNB er noen av grunnene for at de ikke kan kutte rentene raskere og kraftigere, at det er begrensninger i datasystemet - og at et urolig internasjonalt marked gjør det vanskelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer