Disse bankene vil gi deg lån

Med gunstig rente.

Foto: Nordea
Foto: Nordea Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Bytt bank!, oppfordrer regjeringen til alle boliglånskunder som ikke er fornøyde med betingelsene sine. Akkurat det er lettere sagt enn gjort.

Som DinSide skrev i går, er det flere av de lokale bankene som har opplevd så stor på gang at de er nødt til å avvise kunder som er ute etter en gunstigst mulig boliglånsrente.

Store banker derimot, har fortsatt dørene på gløtt, og tilbyr nye boliglån som ikke ligger så langt bak de lokale småbankenes betingelser.

Slik påvirker finanskrisen deg

Vikigere nå enn før

Ifølge DinSides oversikt over de beste boliglånsrentene, tilbyr lokalbanker som Vik Sparebank og Øystre Slidre Sparebank gode effektive rentebetingelser på boliglån, men det kan likevel være vanskelig å få lån i disse bankene.


- Vår policy er å primært gi lån til kunder som har tilknytning til vårt eget distrikt, og det er nok viktigere nå enn noen gang, sier Åse-Inger Bakke fra Øystre Slidre Sparebank.

I skrivende stund er det Ørskog Sparebank som tilby den beste effektive renten på et 60 prosent boliglån til 1 million kroner. Men også der i gården er stemningen laber for å gi lån til folk som ikke har tilknytning til diskriktet.

- I utgangspunktet gjør vi ikke det. Vi ser det selvfølgelig an, men vi tar oss rett til å si nei, sier kunderådgiver Petter Vinje i Ørskog Sparebank.

Thomas Sevang, Nordea
Thomas Sevang, Nordea Vis mer


Ty til større banker

Om du ikke kan gå til en liten lokalbank med gode betingelser, kan det være at du blir nødt til å ty til en av de større bankene. Og selv om det også i disse bankene kan være vanskelig å få lån, er det på langt nær umulig.

- Vi har på ingen måte endret våre retningslinjer for å gi lån, sier informasjonssjef Thomas Sevang i Nordea. Han forklarer at selv om ikke banken har blitt strengere med å gi lån, er det færre som oppfyller kravene til å betjene et lån, fordi rentene har blitt så høye.

I skrivende stund ligger Nordea godt an på våre lister over de beste rentebetingelsene på boliglån, spesielt når det gjelder 80 prosents finansiering. For et lån på 1 million, med 80 prosents finansiering tilbyr Nordea en effektiv rente på 7,632 prosent, noe som er nest best på vår liste.

Gir nye lån hver dag

Sparebanken Øst er også en av de landsdekkende bankene som kommer godt ut på våre lister. Banken ligger på tredje plass på lån til 1 million kroner, med 80 prosents finansiering.

I Sparebanken Øst skal det også være mulig å skaffe seg et lån, om en kan betjene det forsvarlig.

- Vi låner fortsatt ut penger til både nye og gamle kunder, og det innvilges nye lån hver dag, sier direktør Pål Strand i Sparebanken Øst.

Riktignok stiller banken noe høyere krav til betalingsevne.

- Vi har strammet litt inn på kvalitetssikringen. Vi setter større krav til betalingsevne. Vi gjør en grundig sjekk og finner ut om lånetakeren kan betjene lånet over tid. Det betyr at færre kommer gjennom nåløyet, sier Strand.

Han varsler tøffere tider framover.

- Jeg tror det blir verre. Det vil bli flere konkurser og mer arbeidsledighet. Det er fortsatt stor usikkerhet hvor renten vil gå. Kundene må nok tenke seg litt bedre om i forhold til å rykke inn i boligmarkedet, eller foreta flere investeringer, som flatskjermer, biler og liknende, sier han.

Les også: Enda vanskeligere å låne

Rentemøte kl 14

I dag er det nok en gang tid for rentemøte i Norges Bank. Følg med på DinSide.no klokken 14.00 når vi forteller deg om styringsrenten blir satt ytterligere ned.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer