Disse behandlingene er en bløff

Såkalte mirakelkurer holder ikke det de lover.

Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fem år gamle Abubakar Tariq Nadama døde i 2005 etter å ha gått gjennom chelatterapi, en alternativ, udokumentert behandling mot autisme.

Dette var, ifølge eksperter, resultatet av den største helsesvindelen i løpet av de siste fem årene, skriver magasinet Forbes. Les også: - Styr unna disse metodene.

Utnytter redde pasienter

Også falske «mirakelbehandlinger» mot AIDS, diabetes og kreft har vært ute på markedet.

Les også: Den alternative jungelen

Svindlerne overbeviser redde pasienter om at de må droppe tradisjonelle behandlingsformer, og satse på deres alternative kurer. I enkelte tilfeller har sykdommen deretter få utvikle seg så lenge at den ikke lenger kan helbredes.

Dette skjedde på midten av 90-tallet med Julianne Charell. En kvinne i 60-årene som hadde så stor tro på kreftbehandlingen til den kontroversielle legen Nicholas Gonzales – som blant annet gikk ut på å bruke kaffe som klyster og spise opptil 150 vitaminpiller til dagen – at hun ble blind før hun innså at kreften hadde spredd seg.

I samarbeid med eksperter ved Federal Trade Commission, National Council Against Health Fraud og American Dietic Association har Forbes laget en liste over de alvorligste, farligste, tyngst markedsførte helsebedragene i nyere tid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.