Disse beskytter mot kreft

Spis opp skorpene – de er bra for deg!

Brødskorpene er ikke bare knasende gode - de kan også beskytte mot kreft. Foto: Mark Sykes/Science Photo Library
Brødskorpene er ikke bare knasende gode - de kan også beskytte mot kreft. Foto: Mark Sykes/Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det å spise brødskorper er kanskje ingen mirakelkur mot alt, men mye tyder på at det er mer enn en smule sannhet i at skorper faktisk er bra for deg.

Ifølge Mail Online har forskere funnet ut at et kjemisk stoff som blir frigitt under stekeprosessen kan beskytte mot tarmkreft, da det forhindrer forandringer i kroppen som kan føre til kreftsvulster. Denne antioksidanten utvikler seg kun som et resultat av en kjemisk reaksjon under stekingen, og finnes i åtte ganger større konsentrasjon i skorpen enn i resten av brødet.

Les også: Ovnen som tenker selv

Dyreforsøk har vist at jevnlig inntak av det kjemiske stoffet, som bærer navnet pronyl-lysin, ser ut til å bremse utviklingen av forstadier til kreft i tarmen.

Ifølge forskerne er det for tidlig å si noe om hvor mye skorpe vi bør spise for å dra full nytte av den gunstige effekten, men det ser ut til at kroppen i hvert fall trenger en daglig dose av den sykdomsbekjempende antioksidanten for at den skal beskytte mot kreft.

Hvert år dør over 1500 nordmenn av tarmkreft, noe som gjør den til en av de vanligste kreftformene. Ni av ti svulster kan behandles med godt resultat hvis de oppdages tidlig, men ofte får ikke pasienten symptomer før sykdommen er i full gang. Varselstegnene man bør være obs på er blødninger, endringer i toalettvaner og magesmerter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer