Ny nettleie i 2022

Disse blir «vinnerne» og «taperne» med ny nettleie

På nyåret kommer ny prismodell for nettleie. Vi forklarer hva som blir nytt, og hvordan du som forbruker best mulig kan tilpasse deg den nye nettleia.

NYTTÅRSNYHET: Fra 1. januar 2022 kommer ny nettleie. Les hva dette vil bety for deg. Foto: NTB/skjermdump
NYTTÅRSNYHET: Fra 1. januar 2022 kommer ny nettleie. Les hva dette vil bety for deg. Foto: NTB/skjermdump Vis mer
Publisert

På den månedlige strømregninga di kan du se én pris for strøm og en annen for nettleie, samt en totalsum du må betale for ditt forbruk.

Nettleie er kort sagt det du betaler for at strømmen du bruker skal transporteres til boligen din. Det finnes kun ett nettselskap innenfor hvert geografiske område, så du kan dermed ikke velge hvilket nettselskap du betaler nettleie til, i motsetning til at du fritt kan velge strømselskap.

Regjeringen har bestemt at alle norske strømkunder skal få ny nettleie fra 1. januar 2022, med mål om å få oss til å bruke strøm på en smartere måte, i tillegg til å spare penger og miljø.

Dette er ny nettleie

Tidligere var det kun antall kilowattimer som påvirket nettleia di, mens på nyåret får du større mulighet til å påvirke regninga, skriver Energi Norge.

Fra 2022 vil nettleia bestå av to ledd:

  • Kapasitetsleddet, som er et månedlig beløp etter hvor mye strøm du bruker samtidig.
  • Energileddet, som er et beløp per kilowattime, avhengig av når på døgnet du bruker strømmen.

- Det blir imidlertid kun spekulasjoner å skulle svare på hvordan akkurat denne nye nettleie-modellen vil påvirke forbrukerne, og i hvilken grad det blir en dyrere eller billigere for folk flest, understreker energipolitisk rådgiver Linda Ørstavik Öberg i Huseierne overfor Din Side.

Du «belønnes» eller «straffes»

I disse dager sender flere nettselskap ut informasjon til kundene sine om ny nettleie som trer i kraft på nyåret.

Nettselskapet Elvia dekker Oslo, og deler av Viken og Innlandet. I deres informasjonsskriv til kunden sine, skriver de at det kort fortalt er to ting som vil lønne seg å gjøre når ny nettleie innføres:

  • Legge mer av strømforbruket til kveld/natt og tidlig morgen, nærmere bestemt mellom klokka 22:00 og 06:00, eller til helga.
  • Passe på at du ikke bruker veldig mye strøm samtidig, altså i samme time. For eksempel bør du ikke lade elbilen samtidig som du lager middag og tar klesvasken.
STRØMSMART: Bli med hjem til Kenneth Nilssen (41) som kan starte vaskemaskina når det er gunstig økonomisk, for å nevne noe... Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: Jørn Moen Vis mer

Lyse Elnett, som dekker store deler av Sør-Rogaland, skriver på sin nettside at de som har et lavt, jevnt strømforbruk, og dermed belaster strømnettet minst, vil med ny nettleie betale mindre enn kunder som har høye strømtopper.

Med dagens modell for nettleie betaler du ett fast beløp i året uavhengig av hvor mye du bruker, samt et energiledd etter hvor mye strøm du bruker i måneden, skriver Lyse Elnett videre.

Hvem blir «vinnerne» og «taperne» med ny nettleie?

Strømnettet er et stort spleiselag som i sin helhet betales av brukerne gjennom nettleia.

Generelt er det slik at de med små boliger og lavt, samtidig forbruk, vil betale mindre enn i dag, mens de med større boliger og én eller flere elbiler, vil betale en større andel. De siste her har likevel gode muligheter til å tilpasse forbruket sitt og dermed redusere nettleia, skriver Energi Norge.

Dette betyr ny nettleie for deg

Boligtype og strømforbruk Ny nettleie-hverdag
Liten leilighet med lavt forbrukDe fleste vil få uendret eller lavere nettleie, fordi strømforbruket i utgangspunktet er forholdsvis jevnt og lavt. Kundene her vil normalt havne i det rimeligste kapasitetstrinnet.
EneboligVil fordele seg på flere kapasitetstrinn, og kan påvirke nettleia ved å jevne ut forbruket, slik at de havner på et rimeligere trinn. De som har elbil kan spare penger på å lade med godkjent hjemmelader om natta - da vil normalt både strømprisen og nettleien være rimeligere.
Bolig med solcellerBruk av egenprodusert strøm vil gi litt mindre sparegevinst, fordi energileddet i nettleia reduseres, men det vil fortsatt være mye å spare på strømpris og avgifter. Også for disse er det viktig å jevne ut forbruket, spesielt i de timene de ikke har egen strømproduksjon.
Bolig som er etterisolert, har installert varmepumpe etc.Energieffektiviseringstiltak vil gi litt mindre sparegevinst, fordi energileddet i nettleia reduseres, men det vil fortsatt være mye å spare på strømpris og avgifter.

Kilde: Energi Norge

Vil koste forbrukerne, uansett

Öberg skriver på Huseierne.no at oppsummert vil maksimalt halve nettleia regnes ut fra hvor mye energi du har brukt, altså antall kilowattimer, mens resten går på effektbehovet, det vil si husholdningens samtidige energibruk.

Som nettselskapene påpeker over, kan du tenke at du sparer en god del kroner på å tilpasse deg den nye nettleiemodellen, men gjør du ingenting, blir det dyrt.

Dette er dog sannheter med modifikasjoner, ifølge Öberg:

  • Det å investere i dyrt ekstrautstyr for å smartstyre elbil og varmtvannstank koster, og du må investere av egen lomme for å få «nettleierabatt».
  • De som ikke har råd til dyrt ekstrautstyr, slipper den investeringen, men de må ta regninga for andres nettleierabatt når de ikke har mulighet til å legge om forbruket - for like mye penger skal inn i nettleie.
  • I tillegg vil de som har investert i varmepumpe og andre energieffektiviseringstiltak hjemme, få mindre igjen for investeringen.

Med andre ord, vil omleggingen koste for forbrukerne, uansett, konkluderer Öberg. Hun understreker imidlertid at dette kun er basert på rammeverket som er gitt for ny nettleie, ikke på de faktiske modellene som vil komme nå i løpet av november eller desember.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer