Ny nettleie i 2022

Disse blir «vinnerne» og «taperne» med ny nettleie

På nyåret kommer ny prismodell for nettleie. Vi forklarer hva som blir nytt, og hvordan du som forbruker best mulig kan tilpasse deg den nye nettleia.

NYTTÅRSNYHET: Fra 1. januar 2022 kommer ny nettleie. Les hva dette vil bety for deg. Foto: NTB/skjermdump
NYTTÅRSNYHET: Fra 1. januar 2022 kommer ny nettleie. Les hva dette vil bety for deg. Foto: NTB/skjermdump Vis mer
Publisert

På den månedlige strømregninga di kan du se én pris for strøm og en annen for nettleie, samt en totalsum du må betale for ditt forbruk.

Nettleie er kort sagt det du betaler for at strømmen du bruker skal transporteres til boligen din. Det finnes kun ett nettselskap innenfor hvert geografiske område, så du kan dermed ikke velge hvilket nettselskap du betaler nettleie til, i motsetning til at du fritt kan velge strømselskap.

Regjeringen har bestemt at alle norske strømkunder skal få ny nettleie fra 1. januar 2022, med mål om å få oss til å bruke strøm på en smartere måte, i tillegg til å spare penger og miljø.

Dette er ny nettleie

Tidligere var det kun antall kilowattimer som påvirket nettleia di, mens på nyåret får du større mulighet til å påvirke regninga, skriver Energi Norge.

Fra 2022 vil nettleia bestå av to ledd:

  • Kapasitetsleddet, som er et månedlig beløp etter hvor mye strøm du bruker samtidig.
  • Energileddet, som er et beløp per kilowattime, avhengig av når på døgnet du bruker strømmen.

- Det blir imidlertid kun spekulasjoner å skulle svare på hvordan akkurat denne nye nettleie-modellen vil påvirke forbrukerne, og i hvilken grad det blir en dyrere eller billigere for folk flest, understreker energipolitisk rådgiver Linda Ørstavik Öberg i Huseierne overfor Din Side.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer