Disse bør du styre unna

Enten eksisterer ikke produktet, eller så sender de ut faktura uten avtale.

Trygg Handel advarer blant annet mot disse tre bedriftene. Foto: DinSide.no
Trygg Handel advarer blant annet mot disse tre bedriftene. Foto: DinSide.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Internett- og katalogsvindel har blitt et utbredt fenomen. Derfor hjelper vi gjerne til med å gjøre folk oppmerksomme på hvilke bedrifter du bør styre unna.

Trygg Handels svarteliste er en oversikt over hvem de regner som aktive svindlere i markedet om dagen, og du kan bruke den som en sjekk dersom du er usikker på om de som kontakter deg, har rent mel i posen.

Advarslene på listen bygger først og fremst på informasjon fra Trygg Handels medlemmer, men også fra direkte kontakter og eksterne informasjonskilder.

Er du utsatt for press fra selgere, bør du også kjenne til Varslingslisten.no. Listen, som er en gratistjeneste, er drevet av Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR), som stadig opplever at mange næringsdrivende blir forsøkt lurt.

Gamle kjenninger på listen

På svartelisten finnes det både norske og utenlandske aktører, og mange av dem er svenske. Ikke uventet finner vi blant annet Nordic Expo, som vi tidligere har advart mot på DinSide.

En annen kjenning på listen er en bedrift som kaller seg Norsk Internettregister. Det kan virke seriøst, men er imidlertid en internettbløff fra Tyskland. Svindelfirmaet tar kontakt med bedrifter med egne domener for å tilby dem registrering i en internettkatalog. Vi har tidligere omtalt tjenesten som et paradoks fordi Internett er en eneste stor katalog, og et google-søk mye enklere å slå opp i enn en fysisk katalog.

Problemet er bare at du, etter at du i farten har signert på noe de sender deg, gjerne over fax, plutselig skylder dem 27.000 kroner.

Derfor havner de på svartelisten

Alle bedriftene på svartelisten oppfyller minst ett av kriteriene nedenfor:

  • Firmaet mangler tydelig kontaktinformasjon eller er umulig å nå
  • Firmaet har fått inn klager på sin forretningsvirksomhet
  • Ikke-eksisterende produkt eller tjeneste
  • Markedføringen foregår på en måte som er til for å villede kunden
  • Firmaets navn kan lett forveksles med navnet til et seriøst firma i samme bransje
  • Firmaet sender ut faktura - uten at det tidligere har vært kontakt mellom bedriftene
  • Firmaet utformer tilbud som fakturaer

Også et forbrukerproblem

Bedriftene som er svartelistet hos Trygg Handel, henvender seg først og fremst til andre bedrifter, men DinSide advarer fordi Norge har et stort antall små bedrifter og enkeltmannsforetak der de/den ansatte kan være ekstra utsatt for denne typen svindelforsøk.

Arne Røed Simonsen i NSR har tidligere uttalt til DinSide at mange næringsdrivende ikke vet at de ikke har angrerett på samme måte som en privatperson.

Mer informasjon for medlemmer

Hvis du lurer på hvordan noen kan havne på svartelisten, kan du lese mer om dette under "kriterier for svartelisten".

Du må imidlertid være medlem for å se advarslene i sin helhet. Er du medlem, kan du logge inn på siden, og under hver bedrift kan du legge inn kommentarer om egne opplevelser med de aktuelle bedriftene.

Trygg Handel fikk ideen til tjenestene de tilbyr, gjennom daglig kontakt med svindlede kunder. De mener at bedrifter altfor ofte betaler falske fakturaer av frykt for inkassokrav eller betalingsanmerkninger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer