Hvordan endre skattekortet?

Disse bør endre skattekortet nå

Har du betalt for lite skatt i løpet av året, bør du endre skattekortet ditt nå.

ENDRE SKATTEKORT? Ta en sjekk nå, så kan du unngå eller begrense restskatt for skatteåret 2019. Foto: Berit B. Njarga
ENDRE SKATTEKORT? Ta en sjekk nå, så kan du unngå eller begrense restskatt for skatteåret 2019. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

2019 nærmer seg slutten, også som skatteår. Dette betyr at om du skal sikre at du unngår restskatt når skattemeldingen kommer til våren, må du handle raskt.

For skatteåret 2018 var det 800.000 nordmenn som måtte betale restskatt på i snitt 32.000 kroner.

Er du i faresonen for en baksmell for skatteåret vi er i nå, er det fortsatt mulig å gjøre endringer som kan redde deg fra dette.

Sjekk disse tallene

Dinside har spurt Skatteetaten hvordan man kan se på informasjonen om skattekortet på nett om man har betalt for lite skatt i løpet av året.

Ove Nyland, avdelingsdirektør for brukerdialog i Skatteetaten, anbefaler deg å finne frem dokumentasjon på lønn, pensjon og gjeld/formue før du logger deg inn hos Skatteetaten og sjekker opplysningene opp mot tallene i skattekortet.

SKATTELISTER: Er du nysgjerrig på å vite hva for eksempel Petter Northug tjente i fjor? Slik sjekker du! Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

- Dersom tallene ikke stemmer må du gjøre endringer i skattekortet. Du kan gjøre endringer i skattekortet ditt for dette inntektsåret (2019) helt frem til 13. desember, men husk at arbeidsgiver trenger tid til å endre i sitt lønnssystem, sier Nyland.

På din siste lønnsslipp finner du brutto lønn og skattetrekk hittil i år, som du sammenligner med tallene på Skatteetaten.

- Husk at det er tallene i lønnsslippen din som er fasit, påpeker Nyland.

En mulighet er også å be arbeidsgiver om å trekke normal skatt før jul og ikke halvt skattetrekk.

Disse endringene kan gi skattesmell

Du bør også være klar over at enkelte endringer i livssituasjonen din i løpet av året også kan føre til at du betaler for lite skatt.

- Typiske faktorer som kan føre til for lite innbetalt skatt er økt lønnsinntekt, økt kapitalinntekt, lavere renteutgifter, barnepass og liknende, sier Nyland.

Han sier videre at man ved endringer i økonomien bør endre opplysningene inne på Skatteetatens digitale løsning slik at skatten blir riktig.

- Hvis du endrer opplysninger, ser du automatisk hvordan dette påvirker skattekortet ditt. Du kan endre skattekortet gjennom hele året og bør alltid endre opplysningene, når du har endringer i økonomien din, påpeker Nyland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer