Arbeidsliv

Disse corona-reglene forlenges ut året

Noen av de midlertidige reglene for permittering, syke- og omsorgspenger består, men noe forsvinner.

PERMITTERT? Flere av permitteringsreglene som ble innført under pandemien vil vare ut 2021. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PERMITTERT? Flere av permitteringsreglene som ble innført under pandemien vil vare ut 2021. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Vår nye arbeids- og inkluderingsministeren Hadia Tajik (Ap) har hatt et møte med partene i arbeidslivet, og nå klart at mange av coronatiltakene forlenges ut året.

Dette er ifølge Tajik nødvendig for å gi trygghet i det som for mange fortsatt er ei vanskelig tid.

- Etter denne forlengelsen vil vi være nærmere en normaltilstand. Da kan vi gå inn i 2022 med mer ordinære virkemidler, tilpasset situasjonen i arbeidsmarkedet, sier ministeren på Regjeringen.no.

Så, hvilke corona-regler forlenges? Simployer oppsummerer:

Sykepenger

Dette betyr at retten til sykepenger ved fravær fra arbeidet på grunn av coronaviruset eller mistanke om slik sykdom, videreføres til og med 31. desember 2021.

- Refusjonsordningen for corona-fravær fra dag fire opphørte imidlertid 1. oktober, så denne regelen er derfor ikke videreført, sier juridisk HR- og ledelsesrådgiver Atle Torp i Simployer.

Omsorgspenger

Når det gjelder særreglene for omsorgspenger, forlenges flere av disse ut året. Foreldre har rett til omsorgspenger...

  • hvis barn er i karantene, samt når skole eller barnehage er stengt som følge av covid-19
  • dersom barnet må holdes hjemme på grunn av særlige smittevernhensyn hos barnet eller hos familiemedlem barnet bor med
  • ut over kvoten dersom det maksimale antall dager med omsorgspenger er brukt opp og barnet må holdes hjemme på grunn av særlige smittevernhensyn, og når skole eller barnehage er helt eller delvis stengt

Permittering

Og til sist, petrmitteringsreglene som forlenges ut 2021 er disse:

  • Perioden arbeidsgivere kan fritas fra lønnsplikt under permittering, og tilsvarende periode med rett til dagpenger under permittering, forlenges til og med 31. desember 2021.
  • Kravet om minst 40 prosent reduksjon i arbeidstiden for å få dagpenger, forlenges også til og med 31. desember.
  • Dagpengeperioden forlenges til og med 31. desember 2021 for alle dagpengemottakere som ellers vil ha brukt opp hele dagpengeperioden før årsskiftet.
  • Den forhøyede dagpengesatsen på 80 prosent av grunnlaget opp til 3G videreføres til og med 31. desember 2021 for alle dagpengemottakere.

Les mer om høstens permitteringsregler her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer