Disse er ikke rike

Har ikke engang råd til å betale tannlege og medisiner.

49 prosent av 1000 spurte studenter må stadig droppe sosialt liv med familie og venner, fordi de ikke har råd. Foto: Colourbox.com
49 prosent av 1000 spurte studenter må stadig droppe sosialt liv med familie og venner, fordi de ikke har råd. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Myten om studenten som lever på kafé og har et heftig uteliv er usant. Hver tredje har droppet tannlegebesøk, hver tiende har latt vær å kjøpe nødvendig medisin. Halvparten har sittet hjemme i stedet for å møte venner eller familie til sosialt samvær av økonomiske grunner, skriver Liv Irene Haug, forbrukerøkonom i Nordea.

Undersøkelsen Studentens økonomiske virkelighet Norge 2008 er utført i Norge, Finland, Danmark og Sverige, av Nordea.

Her får du gode studentrabatter

Dropper helsa

Studentene i undersøkelsen ble spurt hvilke utgifter de måtte droppe på grunn av dårlig økonomi.

34 prosent hadde ikke råd til å gå til tannlegen, 49 prosent måtte stadig droppe å be familie og venner på middag og dra ut på byen. Ni prosent hadde ikke råd til nødvendige medisiner. 29 prosent hadde ikke råd til å erstatte forbruksvarer som tv, pc og kjøleskap.

- Det er en prioritering, og det er alvorlig at de ikke har råd til å prioritere helsa si, ved å gå til tannlegen eller kjøpe medisiner, sier Haug.

Verktøyene som gjør det lettere å være student

Tar opp lån


Forbrukslån er løsning for 18 prosent av studentene i undersøkelsen.

- Det kan hende det er nødvendig for dem å ta forbrukslån. Men lånet må jo tilbakebetales, og det kan være tøft. Et voksent, tenkende menneske må være obs på konsekvensene, sier Haug.

Studentene livnærte seg stort sett på studielån, stipend eller jobb. 63-67 prosent av studentenes inntekt gikk til faste utgifter.

- Det er ikke mye over snittet, men når man har så lite å ta av, da er det mye penger å bruke på faste utgifter. Boligsituasjonen gjør at mange studenter må inn på privatmarkedet, og kanskje betale 5.000 kroner for et rom i kollektiv. Det er ikke uvanlig, og da må studenter jobbe mer. Da går det utover studiene, og igjen utover økonomien, sier Haug.

Den billigste studentpilsen

Klager ikke allikevel

Til tross for at studentenes økonomi åpenbart ikke er noe å rope hurra for, er i hvert fall ikke de danske studentene av den klagende typen.

- I snitt svarer 45 prosent at de er fornøyd med sin økonomiske situasjon. Her finner vi variasjon i forhold til alder. Jo eldre studentene er, dets mindre fornøyde er de. Dette kan komme av at kravene og forpliktelsene øker med alderen. Når du er ung og nettopp fått ansvar for egen økonomi, er kanskje ikke kravene like store. Danmark har de mest fornøyde studentene hvor hele 72 prosent svare at de er fornøyde, sier Haug.

Hun synes det er vanskelig å svare på hvor vidt norske studenter fortjener høyere studielån og stipend.

- Man kunne eventuelt satt opp stipendet noe, i Danmark er det høyere for eksempel, sier Haug.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer