Disse er mer utsatt for hudkreft

Mange under 18 tar sol. De er ekstra utsatt for å få hudkreft.

Bruk av solarium gjør huden eldre. Se på forskjellen på bildet (illustrasjonsfoto)!  Foto: Cf-Wesenberg@kolonihaven.no
Bruk av solarium gjør huden eldre. Se på forskjellen på bildet (illustrasjonsfoto)! Foto: Cf-Wesenberg@kolonihaven.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At solarium kan være farlig er intet nytt, men det som er nytt er at jo mer UV-stråler man utsettes for før man er 18 år og jo flere ganger man blir solbrent, jo større er risikoen for å få hudkreft.

- Vi ønsker verken å skape frykt eller å vise pekefingeren. Men det er dessverre mange som ikke vet at det er så skadelig med disse strålene, forteller rådgiver Mona Stensrud i Kreftforeningen, til DinSide Helse.

Hun viser til en gjennomgang av 19 studier, der hovedkonklusjonen er at risikoen for å få føflekkreft øker med opp til hele 75 prosent hvis man begynner å bruke solarium i tenårene eller 20-årene.

  • Les på KK: Sannheten om solarium
  • Ti sannheter om soling
  • Slik blir du brun i en fei
Ande konklusjoner fra rapporten er at bruken av solarium i tenårene også kan ses i sammenheng med økt risiko for hudkrefttypen plateepitelkreft og at immunsystemet kan påvirkes. Det er ingen positive helseeffekter knyttet til å ta solarium, ifølge rapporten. Nye tall viser at bruken av solarium blant unge i dag er høy.

Mange under 18

Av de som bruker solarium oppgir nærmere 80 prosent av jentene og over halvparten av guttene at de var under 18 år første gang de tok solarium. Det viser tall fra en ny undersøkelse TNS Gallup har gjort på 1251 ungdom i alderen 15-24 år, på oppdrag fra Kreftforeningen og Statens strålevern.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer