Sykefravær

Disse er mest syke

Nav melder om markant økning i sykefraværet, både det legemeldt og egenmeldte fraværet. Det er imidlertid noen som skiller seg ut blant de syke.

HJEMMESKOLE TAR PÅ: Det gjelder både for store og små. Nye sykefraværstall fra Nav viser at yrker innen undervisning, det vil si skole og barnehage, har størst økning i sykefravær akkurat nå. Foto: Heiko Junge/NTB
HJEMMESKOLE TAR PÅ: Det gjelder både for store og små. Nye sykefraværstall fra Nav viser at yrker innen undervisning, det vil si skole og barnehage, har størst økning i sykefravær akkurat nå. Foto: Heiko Junge/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Sykefraværet er høyere enn normalt, men vi har sett svingninger mellom kvartalene i hele coronapandemien. I starten av fjoråret var også sykefraværet omtrent på samme nivå som nå, fastslår arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

- Vi følger utviklingen nøye og håper at sykefraværet vil synke etter hvert som samfunnet går tilbake til normaltilstand, fortsetter han.

Ferske tall fra Nav viser nemlig at det totale sykefraværet i andre kvartal av 2021 er på 6,3 prosent (sesongjustert) - noe som er en økning på 7,3 prosent fra forrige kvartal.

Tallene til Nav viser ikke til antall personer, men tapte dagsverk av avtalte dagsverk.

Lege- og egenmeldt øker

Selv om økningen er aller størst i det egenmeldte sykefraværet, altså det vi melder uten å ha sykmelding, er det også økning i det legemeldte sykefraværet:

  • Det sesongjusterte, egenmeldte fraværet ligger på 0,9 prosent, en økning på 28,3 prosent.
  • Legemeldt sykefravært, på den annen side, er på 5,4 prosent ut fra de sesongjusterte tallene, hvilket er en økning på 4,3 prosent fra kvartalet før.

Det legemeldte sykefraværet utgjør totalt 6 843 855 tapte dagsverk hvis vi ser bort fra de sesongjusterte tallene.

SELVTEST: Det er flere ting du må tenke på når du skal ta en coronatest selv. Vi viser vi deg hvordan det gjøres. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Yrkene som er mest utsatt

Det totale sykefraværet er 4,7 prosent for menn og 8,1 prosent for kvinner, økning på henholdvis 7,8 og 6,8 prosent, ifølge Nav-tallene.

- Den kraftige økningen i sykefraværet blant kvinner ser vi innenfor flere diagnosegrupper. Dette kan henge sammen med at kvinnedominerte næringer, som undervisning og helse- og sosialtjenester, har hatt spesielt store utfordringer på grunn av coronapandemien, forklarer Holte.

Dersom vi ser på sykefraværet innen ulike næringer, ser vi nemlig at undervisning har størst økning med 21,4 prosent.

- Ansatte i skole og barnehage er utsatt for smitte i jobben, og mange har hatt krevende arbeidssituasjoner med hurtig skifte mellom digital undervisning og fysisk oppmøte. Det kan ha bidratt til den kraftige økningen i sykefraværet, sier arbeids- og velferdsdirektøren.

Sykefraværet er imidlertid høyest innen helse- og sosialtjenester med sine 8,2 prosent, mens innen omsetning og drift av fast eiendom har sykefraværet sunket mest med minus 16 prosent.

Fylkene med mest og minst sykefravær

Avslutningsvis kan vi nevne at sykefraværet har steget i alle fylker med unntak av Oslo, som er på samme nivå som i fjor.

Oslo er det fylket med lavest sykefravær med sine 4,1 prosent, mens sykefraværet er høyest i Nordland og Troms og Finnmark med 6,3 prosent.

Rogaland har størst økning i sykefravær, opp 9,1 prosent siden i fjor, etterfulgt av Troms og Finnmark, som øker med 8,4 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer