Revidert nasjonalbudsjett 2020

Disse får beholde dagpengene lenger

Regjeringen foreslår å forlenge perioden for mottak av dagpenger.

FORLENGER DAGPENGEPERIODEN: Permitterte og arbeidsledige får beholde dagpengene lenger. Foto: NTB Scanpix
FORLENGER DAGPENGEPERIODEN: Permitterte og arbeidsledige får beholde dagpengene lenger. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Tirsdag legger regjeringen fram sitt reviderte nasjonalbudsjett, som på grunn av situasjonen knyttet til coronapandemien har ført til en rekke endringer i budsjettet som ble lagt frem i høst.

Svært mange har som kjent blitt permittert eller mistet jobben den siste tiden, og arbeidsledigheten er historisk stor.

Nå foreslår regjeringen å forlenge dagpengeperioden til både de permitterte, og for de arbeidsledige som er i ferd med å bruke opp dagpengerettighetene sine.

Dagpenger ut oktober

«Regjeringen foreslår å bevilge 53 430 millioner kroner til dagpenger», skriver regjeringen i sitt reviderte nasjonalbudsjett, og viser til at coronapandemien og tiltak mot smitte har ført til kraftig økning i antall permitterte og flere mottakere av dagpenger.

«Midlertidige regelendringer for å styrke arbeidstakeres inntektssikring og redusere bedriftenes kostnader ved permitteringer har, isolert sett, bidratt til å øke utgiftene med om lag 20 milliarder kroner», skriver de videre.

De viser til at maksimal stønadsperiode for dagpenger normalt er 52 eller 104 uker, avhengig av dagpengegrunnlaget. Nå foreslår de å forlenge stønadsperioden for dem som har brukt opp sine dagpengerettigheter etter 29. februar 2020, eller er i ferd med å gjøre det.

Dette vil i praksis bety at alle som går ut maksimal stønadsperiode vil kunne motta dagpenger ut oktober 2020, forutsatt at vilkårene for innvilgelse av dagpenger er oppfylt. Dette gjelder også de som er permitterte.

Lengre dagpengeperiode til permitterte

Regjeringen viser til at permitteringer er et viktig virkemiddel som arbeidsgivere har for å redusere lønnskostnader i situasjoner med redusert aktivitet. Normalt har arbeidsgivere hatt lønnsplikt for de første 15 dagene av permitteringsperioden, men denne er midlertidig redusert til 2 dager, før dagpenger fra Nav slår inn.

Etter denne lønnspliktperioden mottar permitterte dagpenger som finansieres over folketrygden.

«Maksimal periode med fritak for lønnsplikt under permittering etter permitteringslønnsloven er 26 uker i løpet av en 18-månedersperiode. I denne perioden kan permitterte motta dagpenger», skriver regjeringen, og legger til at arbeidsgivers lønnsplikt slår inn etter de 26 ukene.

Nå foreslår regjeringen å forlenge perioden med fritak for lønnsplikt ut oktober 2020.

Unngår oppsigelser

Blant de som setter pris på denne utvidelsen er Parat-leder Unn Kristin Olsen.

Olsen sier i en pressemelding at Parat har etterlyst en slik utvidelse og er glad for at regjeringen nå følger opp.

– Coronakrisen har ført til at mange nå er permittert og uten en slik utvidelse som vi nå får ville mange av disse blitt sagt opp. Nå håper vi samfunnet sakte kommer tilbake til et normalt nivå og at denne utvidelsen gjør at mange utover sommeren og høsten kan komme tilbake på jobb, sier Parat-lederen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer