Slutt på femsifrede telefonnummer for kundeservice

Disse får fortsatt bruke femsifrede nummer

Må slutte å kreve penger for kundeservice, men ikke for alt annet. Og snart får vi kanskje 500-nummer.

NYE NUMMER: Å sette et femsifret telefonnummer bak et 500-nummer kan bli en løsning på at selskaper nå må slutte å kreve høye priser for kundeservice. Men det blir uansett ikke helt slutt på femsifrede telefonnummer. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
NYE NUMMER: Å sette et femsifret telefonnummer bak et 500-nummer kan bli en løsning på at selskaper nå må slutte å kreve høye priser for kundeservice. Men det blir uansett ikke helt slutt på femsifrede telefonnummer. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

EU-domstolen har bestemt at selskaper ikke lenger får lov til å bruke kostbare spesialnummer til kundeservice, blant annet femsifrede. Dommen gjelder i Norge, også.

- Mange har opplevd å bli belastet for store beløp etter at de har kontaktet kundeservice, selv om problemet forbrukerne trengte hjelp med skyldtes en feil fra den næringsdrivende. Denne praksisen oppleves som svært urimelig for kunden, og er ulovlig, understreker forbrukerombud Elisabeth Lier Haugseth i en pressemelding.

Ombudet har derfor sendt et brev til rundt 80 norske selskaper, hvor de ber dem legge ned disse telefonnumrene.

Men det er ikke slik at vi én gang for alle kan erklære alle femsifrede telefonnummer for døde.

Disse kan fortsette

EU-reglene, og kravene fra Forbrukerombudet som skal sørge for at reglene overholdes, forbyr ikke femsifrede telefonnummer som sådan.

  • For det første gjelder reglene alle spesialnummer som koster mer enn vanlige telefonnummer. Altså blant annet tre- og femsifrede telefonnummer, men også såkalte 800-nummer.
  • Reglene gjelder bare kundeservice. Altså når du ringer et selskap angående kundeforholdet ditt. Dermed kan selskapene fortsatt ha dyre telefonnummer når du ringer for eksempel for å bli kunde.
  • Reglene gjelder bare selskaper, ikke det offentlige. Dermed er det fortsatt fritt fram for politiet og sykehus som Ahus å ha kostbare telefonnummer.
  • Bedriftskunder som ringer, for eksempel et enkeltmannsforetak som ringer mobiloperatøren sin, kan fortsatt bli henvist til kostbare spesialnummer. Reglene gjelder bare forbrukere.

Dyrere til politiet enn Telenor

- Vi synes det blir helt feil at det offentlige skal benytte seg av kostbare nummer, spesielt når det nå er ulovlig for private. Vi vil jobbe aktivt for at de forsvinner fra offentlig sektor, har fagdirektør Anne Kristin Vie i Forbrukerrådet uttalt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer