Det var få store overraskelser for vanlige folks lommebøker da regjeringen la fram sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett, men noen av endringene kommer trygdemottakere til gode.
Regjeringen har foreslått økning i bevilgning til alt fra alderspensjon og bidragsforskudd til uføretrygd.
At bevilgningene øker, betyr ikke nødvendigvis at du får mer. Flere av ytelsene øker fordi antall mottakere har økt, men én-til-én-faktor er viktig: Grunnbeløpet.
Flere trygdeytelser er basert på grunnbeløpet, som gjerne forkortes til en 1G. 6G er også maksgrensen for en rekke ytelser.
Grunnbeløpet er i dag på 111 477 kroner. Det justeres en gang i året, gjerne i juni, men gis tilbakevirkende kraft fra 1. mai.
Disse endringene er foreslått:
Alderspensjon: Alderspensjon i folketrygden kan få 6,5 milliarder mer. Det skyldes endret anslag for vekst i grunnbeløpet, mens antall mottakere justeres ned.
Bidragsforskudd: Inntektsgrensene i bidragsforskotteringsordningen er foreslått justert tilsvarende økningen i årlig utvidet barnetrygd, det vil si 16 500 kroner.
Foreldrepenger: Regjeringen foreslår at utbetalingen for å velge 80 eller 100 prosent i foreldrepengeordningen blir lik. I dag er det 100 prosent dekning i 49 uker eller 80 prosent dekning i 59 uker. Nå vil regjeringen utjevne denne differansen i samlet stønadsutbetaling ved å forlenge foreldrepengeperioden. Ordningen er tenkt innført i 2024.
Grunn- og hjelpestønad og hjelpemidler: Regjeringen foreslår en ekstraordinær prisjustering av satsene i tård med anslått prisvekst fra 1. juli 2023.
Sosialhjelp: Regjeringen foreslår en ekstraordinær prisjustering av de statlige veiledende satsene for økonomisk sosialhjelp i tråd med anslått konsumprisvekst. Justeringen gis virkning fra 1. juli 2023.
Sykepenger: Regjeringen foreslår å øke potten til sykepenger med 4,6 milliarder. Dette skyldes økt vekst i sykefravær.
Uføretrygd: Regjeringen foreslår også å øke utbetaling av uføretrygd med 375 millioner til 118,8 milliarder kroner, i tråd med antatt justering av 1 G.
Regjeringen har justert potten til dagpenger ned med 32 millioner kroner. Dette betyr ikke lavere ytelser, men at antall mottakere er forventet å falle.