Revidert nasjonalbudsjett

Disse får mer

Norske trygdeytelser øker betraktelig i revidert nasjonalbudsjett.

REVIDERT NASJONALBUDSJETT: Bevilgningene øker i regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2023. Foto: Terje Pedersen / NTB
REVIDERT NASJONALBUDSJETT: Bevilgningene øker i regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2023. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var få store overraskelser for vanlige folks lommebøker da regjeringen la fram sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett, men noen av endringene kommer trygdemottakere til gode.

Regjeringen har foreslått økning i bevilgning til alt fra alderspensjon og bidragsforskudd til uføretrygd.

At bevilgningene øker, betyr ikke nødvendigvis at du får mer. Flere av ytelsene øker fordi antall mottakere har økt, men én-til-én-faktor er viktig: Grunnbeløpet.

Flere trygdeytelser er basert på grunnbeløpet, som gjerne forkortes til en 1G. 6G er også maksgrensen for en rekke ytelser.

Grunnbeløpet er i dag på 111 477 kroner. Det justeres en gang i året, gjerne i juni, men gis tilbakevirkende kraft fra 1. mai.

Disse endringene er foreslått:

Alderspensjon: Alderspensjon i folketrygden kan få 6,5 milliarder mer. Det skyldes endret anslag for vekst i grunnbeløpet, mens antall mottakere justeres ned.

Bidragsforskudd: Inntektsgrensene i bidragsforskotteringsordningen er foreslått justert tilsvarende økningen i årlig utvidet barnetrygd, det vil si 16 500 kroner.

Foreldrepenger: Regjeringen foreslår at utbetalingen for å velge 80 eller 100 prosent i foreldrepengeordningen blir lik. I dag er det 100 prosent dekning i 49 uker eller 80 prosent dekning i 59 uker. Nå vil regjeringen utjevne denne differansen i samlet stønadsutbetaling ved å forlenge foreldrepengeperioden. Ordningen er tenkt innført i 2024.

Grunn- og hjelpestønad og hjelpemidler: Regjeringen foreslår en ekstraordinær prisjustering av satsene i tård med anslått prisvekst fra 1. juli 2023.

Sosialhjelp: Regjeringen foreslår en ekstraordinær prisjustering av de statlige veiledende satsene for økonomisk sosialhjelp i tråd med anslått konsumprisvekst. Justeringen gis virkning fra 1. juli 2023.

Sykepenger: Regjeringen foreslår å øke potten til sykepenger med 4,6 milliarder. Dette skyldes økt vekst i sykefravær.

Uføretrygd: Regjeringen foreslår også å øke utbetaling av uføretrygd med 375 millioner til 118,8 milliarder kroner, i tråd med antatt justering av 1 G.

Regjeringen har justert potten til dagpenger ned med 32 millioner kroner. Dette betyr ikke lavere ytelser, men at antall mottakere er forventet å falle.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer