Revidert nasjonalbudsjett

Disse får mer

Norske trygdeytelser øker betraktelig i revidert nasjonalbudsjett.

REVIDERT NASJONALBUDSJETT: Bevilgningene øker i regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2023. Foto: Terje Pedersen / NTB
REVIDERT NASJONALBUDSJETT: Bevilgningene øker i regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2023. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var få store overraskelser for vanlige folks lommebøker da regjeringen la fram sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett, men noen av endringene kommer trygdemottakere til gode.

Regjeringen har foreslått økning i bevilgning til alt fra alderspensjon og bidragsforskudd til uføretrygd.

At bevilgningene øker, betyr ikke nødvendigvis at du får mer. Flere av ytelsene øker fordi antall mottakere har økt, men én-til-én-faktor er viktig: Grunnbeløpet.

Flere trygdeytelser er basert på grunnbeløpet, som gjerne forkortes til en 1G. 6G er også maksgrensen for en rekke ytelser.

Grunnbeløpet er i dag på 111 477 kroner. Det justeres en gang i året, gjerne i juni, men gis tilbakevirkende kraft fra 1. mai.

Disse endringene er foreslått:

Alderspensjon: Alderspensjon i folketrygden kan få 6,5 milliarder mer. Det skyldes endret anslag for vekst i grunnbeløpet, mens antall mottakere justeres ned.

Bidragsforskudd: Inntektsgrensene i bidragsforskotteringsordningen er foreslått justert tilsvarende økningen i årlig utvidet barnetrygd, det vil si 16 500 kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.