Uføretrygd

Disse får mindre fra Nav

Dersom regjeringens forslag blir vedtatt i desember vil uføretrygdede få mindre fra Nav over nyttår.

UFØRETRYGD: Nye endringer i fribeløpet vil gå ut over uføretrygdede. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
UFØRETRYGD: Nye endringer i fribeløpet vil gå ut over uføretrygdede. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert 29. november: I budsjettforhandlingene med SV blir ordningen under reversert, og de gjeldende reglene, der uføre kan tjene inntil 0,4 G uten å bli trukket i trygd, blir videreført.

I oktober la Solberg-regjeringen frem sitt forslag for statsbudsjettet for 2022, der de blant annet foreslo å fjerne fribeløpet som gjør at uføretrygdede kan tjene inntil 0,4 G (grunnbeløpet i folketrygden), uten trekk i uføretrygden.

0,4 G tilsvarer rundt 42 000 kroner.

Samtidig ble det foreslått å redusere reduksjonen i uføretrygden for inntekter opp til 1,2 G, rundt 127 000 kroner.

Forslaget innebærer at i stedet for at man har et fribeløp på 42 560 (0,4G) for inntekt før uføreytelsen blir avkortet, så får man i stedet halvert avkorting av trygden opp til 127 700 (1,2 G), skriver Arbeids- og sosialdepartementet.

En vanlig avkorting for en som er 100 prosent ufør er 66 prosent. Med det nye forslaget vil uføretrygden bli redusert med halvparten, det vil si 33 kroner per 100 kroner, men allerede fra første krone - og opp til 1,2 G.

I diagrammet under vil du se hvordan dette vil slå ut i praksis. De som tjener mindre enn cirka 85 000 kroner vil få høyere reduksjon enn tidligere, mens de som tjener mer vil komme bedre ut av den nye ordningen:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer