Uføretrygd

Disse får mindre fra Nav

Dersom regjeringens forslag blir vedtatt i desember vil uføretrygdede få mindre fra Nav over nyttår.

UFØRETRYGD: Nye endringer i fribeløpet vil gå ut over uføretrygdede. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
UFØRETRYGD: Nye endringer i fribeløpet vil gå ut over uføretrygdede. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert 29. november: I budsjettforhandlingene med SV blir ordningen under reversert, og de gjeldende reglene, der uføre kan tjene inntil 0,4 G uten å bli trukket i trygd, blir videreført.

I oktober la Solberg-regjeringen frem sitt forslag for statsbudsjettet for 2022, der de blant annet foreslo å fjerne fribeløpet som gjør at uføretrygdede kan tjene inntil 0,4 G (grunnbeløpet i folketrygden), uten trekk i uføretrygden.

0,4 G tilsvarer rundt 42 000 kroner.

Samtidig ble det foreslått å redusere reduksjonen i uføretrygden for inntekter opp til 1,2 G, rundt 127 000 kroner.

Forslaget innebærer at i stedet for at man har et fribeløp på 42 560 (0,4G) for inntekt før uføreytelsen blir avkortet, så får man i stedet halvert avkorting av trygden opp til 127 700 (1,2 G), skriver Arbeids- og sosialdepartementet.

En vanlig avkorting for en som er 100 prosent ufør er 66 prosent. Med det nye forslaget vil uføretrygden bli redusert med halvparten, det vil si 33 kroner per 100 kroner, men allerede fra første krone - og opp til 1,2 G.

I diagrammet under vil du se hvordan dette vil slå ut i praksis. De som tjener mindre enn cirka 85 000 kroner vil få høyere reduksjon enn tidligere, mens de som tjener mer vil komme bedre ut av den nye ordningen:

Raser

- Å frata uføre den lille muligheten man har til å føle seg samfunnsnyttig, må vi rett og slett skrive på kontoen for forskjellbehandling. Det er nok et bevis på at psykisk helse og ivaretakelse av egenverd er nedprioritert i Norge, forteller Else Birgitte Seker (49) til Nettavisen.

Hun er én av fire uføre som klarer å jobbe litt, og sitter som vara i kommunestyret i Verdal for Rødt og som meddomer i tingretten.

Det er også flere på gruppa Uføreopprøret på Facebook som raser mot forslaget til Solberg-regjeringen.

- Det oppleves som urettferdig, leit, trist og ekstremt uforventet, forteller Seker.

Ønsker at flere skal jobbe

Regjeringen skriver i Statsbudsjettet for 2022, at uføre kan jobbe mer mens de beholder deler av uføretrygden, med det nye forslaget.

- Forslaget med en endring i fribeløpet var begrunnet i Sysselsettingsutvalget som argumenterte mot en terskeleffekt, og at endringen kunne gjøre det lettere for flere å tjene mer ved siden av trygden, forklarer statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, Truls Wickholm, til Dinside.

Sysselsettingsutvalget som har anbefalt endringen påpekte at dagens system med reduksjon over et fribeløp kan framstå som en barriere mot å arbeide mer, og at personer som er fullt uføre har lite å tjene på å komme tilbake i arbeid

- Jeg kan forstå at det kommer reaksjoner når systemer endres, men målet er altså at flere skal oppleve at de har mer igjen for å jobbe. Summen av inntekt og uføretrygd er mer enn bare uføretrygden også ved lavere inntekter, forteller han og fortsetter:

- Arbeiderpartiet er uansett garantisten for en sterkere velferdsstat som stiller opp for alle, uavhengig av hvor de bor eller hvor god råd de har. Det har vi vist gjennom en styrking av kommunene, reversering av kutt på AAP, og reduksjon av makspris i barnehage.

Forslaget skal opp til høring i desember, og vil gjelde fra 01. januar dersom det blir vedtatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer