Bruken av fargestoffer i mat har lenge vært omstridt. Og mens noen matprodusenter i Storbritannia har sluttet å bruke visse fargestoffer og man jobber mot et forbud i Danmark, regnes de som trygge av EU, og er dermed tillatt å bruke også i norsk mat.
I 1978 ble enkelte fargestoffer regnet som ulovlige i Norge, men etter nye EU-direktiv i 2001 ble det tillatt å bruke dem igjen i norske matvarer.
I 2007 advarte imidlertid britiske næringsmiddelmyndigheter Food Safety Agency (FSA), sterkt mot bruken av fargestoffer, og varslet blant annet at de kunne bidra til hyperaktivitet hos barn.
Se listen over de aktuelle fargestoffene nederst i saken.
Les også:
- Velg trygge leker
- Kan du e-numrene?
- Barn som snorker kan bli hyperaktive
Oppfordres til å fjerne fargestoffer
Advarselen har bakgrunn i en studie utført ved University of Southampton, der en gruppe 3- og 8-åringer ble gitt en drikke som blant annet besto av de omstridte fargestoffene i kombinasjon med konserveringsmiddelet natriumbenzoat.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger