Disse fobiene er farlige

Frykter du svigermor - og at jordens overflate skal forsvinne? Her er de særeste fobiene.

Disse fobiene er farlige
Publisert
Sist oppdatert
Fobier er enkle å behandle, det tar liten tid, og en veldig stor prosentandel blir friske.


- En fobi er en intens frykt for noe som i utgangspunktet er ufarlig, og det ligger mye unnvikelse i forhold til det. De som rammes har det til felles at det tar mye tid, og det er et betydelig hinder for normal livsutfoldelse, sier Universitetslektor ved Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU), Bjarne Hansen til DinSide Helse.

Ifølge Hansen kan hvem som helst rammes av en eller flere fobier, og det er ikke stor forskjell på forekomsten blant menn og kvinner. Skjønt kvinner har en større tendens til å oppsøke behandling. En behandling som ifølge Hansen skal være både enkel og effektiv.

- Enkelt å behandle
- Det vanligste er standard kognitiv atferdsterapi, som innebærer en gradvis eksponering for det man er redd for. Gjennom behandlingen brytes mønsteret med unnvikelse, og man
oppnår en form for tilvenning. Fobier er enkle å behandle, det tar liten tid, og en veldig stor prosentandel blir friske. I de helsefaglige miljøene tror jeg lidelsen blir lite prioritert, dels fordi man ikke ser omfanget av problemene, og dels fordi man ikke behersker behandlingsformen.

Les også: Slik blir du kvitt fobiene

Nettstedet Life in the Fast Lane presenterte nylig en liste over 60 kjente og mindre kjente fobier. Her er et utdrag fra listen:

Disse fobiene er farlige


Pelsfrykt (Doraphobia)
En abnormal og konstant frykt for pels. Kan forklares med at man i barndommen ble fortalt eventyr om den "store, stygge ulven". Fobien kan omfatte katter, hunder, rever, kaniner og de fleste andre firebente med pels.

Frykt for skallethet (Peladophobia)
En irrasjonell frykt for selv å bli skallet, eller å møte andre uten hår.

Anusfrykt (Rectopia)

Frykt for tyngdekraft (Barophobia)

Idéfrykt (Ideophobia)
En morbid frykt for nye og annerledes ideer. (Både fra andre og seg selv).

Svigermorfrykt (Pentheraphobia)
En irrasjonell frykt for svigermor.

Navnefrykt (Nomatophobia)
Frykt for navn.

Fobifrykt (Phobophobi)a
Frykt for å utvikle en eller annen form for fobi.

Frykt for å sove (Somniphobia)
Frykten er gjerne på sitt sterkeste rett før sengetid, og de som er rammet frykter at de ikke skal våkne igjen når de først har sovnet. Redselen for å havne i en bevisstløs tilstand som følge av dyp søvn er vanlig blant de som lider av denne fobien.

Frykt for tenner (Odontophobia)

Les også: Fobier øker risiko for plutselig død

- Stor misforståelse

Hansen tror det er lett å bagatellisere og latterliggjøre andres fobier, fordi man ofte tror man har det samme selv.

- Sett utenfra ser det rart ut, og man stusser over at andre ikke klarer å takle det samme som en selv. Men det er en stor misforståelse å tro at man har en fobi fordi man synes edderkopper er ekle. Man har ikke en fobi hvis det ikke i vesentlig grad går ut over livet ens. De som blir rammet opplever at de mest ubehagelige følelsene vi mennesker har blir aktivert.

For å vite om det er en faktisk fobi man har med å gjøre, anbefaler han å gå etter kriteriene for lidelsen.

- Et sikkert tegn på en fobi er at angsten oppstår i relativt gitte situasjoner. Betydelig og irrasjonell angst i relativt definerte situasjoner. I motsetning til hva som er tilfelle ved tvangslidelser, hvor man gjerne utfører gjentatte ritualer, skjer det motsatte når det er snakk om fobier. Da vil unnvikelse fra bestemte situasjoner eller gjenstander være det viktigste.

Les også: Uansett hvilken fobi du har kan du gjøre noe med det

To grupper
Fobier kan deles inn i to grupper, spesifikke og komplekse fobier.

- Typiske eksempler på spesifikke fobier er edderkopper, høyder, slanger og klaustrofobi. Komplekse fobier kan dreie seg om sosial fobi, agorafobi, sosiale situasjoner hvor man skal prestere, angst for å være borte fra trygge steder, spesielt fryktet er fremmede steder og folkemengder.

- Det er heller ikke uvanlig å ha flere fobier. Men dersom du får behandling for en fobi, virker det generaliserende på de andre fobiene du måtte ha, forklarer Hansen.

Les også: Hormon mot fobier

- Flest kvinner
Anne Mette Svensen er daglig leder og terapeut i Peripeti - Center for forandring, og har behandling av fobier som et av sine områder.

- Vi mottar en del henvendelser, og de fleste tar kontakt over telefon. Det er nok flere kvinner enn menn som tar kontakt, men det hender også at kvinner tar kontakt på vegne av mannen, sier hun.

Svensen tilbyr tankefeltsterapi og Nevro Lingvistisk Programmering (NLP) som ledd i behandlingen mot fobier.

De fleste henvendelsene skyldes redsel for å fly, angst for edderkopper, sprøyter og høyder.

- Det er stort sett forhold som virker hemmende i hverdagen som går igjen, sier Svensen, og legger til at de sjelden får pasienter med denne type lidelser henvist fra lege.

Les også: Tusenvis tør ikke å tisse på offentlige toaletter

- De fleste tar kontakt selv, og det speiler vel kanskje at det settes for lite fokus på noe som faktisk er et stort problem for mange, sier hun.

Ifølge Bjarne Hansen kan man i praksis utvikle fobier for absolutt alt, så lenge det ligger en irrasjonell frykt i bunnen.

Les også: Hva er du redd for?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer