Disse fobiene er farlige

Frykter du svigermor - og at jordens overflate skal forsvinne? Her er de særeste fobiene.

Disse fobiene er farlige
Publisert
Sist oppdatert

- En fobi er en intens frykt for noe som i utgangspunktet er ufarlig, og det ligger mye unnvikelse i forhold til det. De som rammes har det til felles at det tar mye tid, og det er et betydelig hinder for normal livsutfoldelse, sier Universitetslektor ved Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU), Bjarne Hansen til DinSide Helse.

Ifølge Hansen kan hvem som helst rammes av en eller flere fobier, og det er ikke stor forskjell på forekomsten blant menn og kvinner. Skjønt kvinner har en større tendens til å oppsøke behandling. En behandling som ifølge Hansen skal være både enkel og effektiv.

- Enkelt å behandle- Det vanligste er standard kognitiv atferdsterapi, som innebærer en gradvis eksponering for det man er redd for. Gjennom behandlingen brytes mønsteret med unnvikelse, og man oppnår en form for tilvenning. Fobier er enkle å behandle, det tar liten tid, og en veldig stor prosentandel blir friske. I de helsefaglige miljøene tror jeg lidelsen blir lite prioritert, dels fordi man ikke ser omfanget av problemene, og dels fordi man ikke behersker behandlingsformen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer