Disse gir deg prisgaranti

Byggmax, Bauhaus og Barnas Hus er blant aktørene som tilbyr prisgarantier og lavprisløfter. Men hvilke betingelser må du egentlig forholde deg til?

Forbrukerombudet er svært lite glad for bruken av "prisgarantier" og "lavprisløfter". Likevel er det en håndfull aktører som aktivt markedsfører ordningene. Foto: Per Ervland
Forbrukerombudet er svært lite glad for bruken av "prisgarantier" og "lavprisløfter". Likevel er det en håndfull aktører som aktivt markedsfører ordningene. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DinSide har kun klart å finne frem til seks aktører som per i dag tilbyr ulike former for prisgarantier, men flere andre praktiserer prisgarantier om du spør i butikken.

Det beskjedne antallet har nok sammenheng med at det norske Forbrukerombudet lenge har vært svært negative til dette fenomenet. Ombudet mener prisgarantier kan være egnet til å villede forbrukerne og har derfor de siste årene brukt store ressurser på å forfølge aktører som har brukt betegnelsen "prisgaranti" i sin markedsføring. Blant annet har Forbrukerombudet brakt Ikea, Lefdal og Ryanair inn for Markedsrådet. Disse sakene har endt med at de overnevnte har fått pålegg om å stanse bruken av "Prisgaranti" i sin markedsføring.

Bruker fortsatt "Prisgaranti"

Overraskende nok har vi likevel funnet frem til tre aktører som fortsatt bruker begrepet "Prisgaranti"; baby- og barnekjeden Barnas Hus, strømleverandøren Skandiakraft og telefonoperatøren Tele2. Vi skal straks komme tilbake til disse.

"Lavprisløfte" tillatt

Hva med deg?

Hva mener du om prisgarantier og lavprisløfter? (Avsluttet)
Kjempefint!(45%) 517
Litt skeptisk(21%) 248
En uting!(17%) 203
Helt greit(11%) 128
Vet ikke(6%) 65
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Byggevarekjedene Bauhaus og Byggmax opererer ikke med begrepet "prisgaranti", men har i stedet valgt å bruke termen "Lavprisløfte". Forbrukerombudet mener at et "lavprisløfte" i praksis kun er et annet ord for "prisgaranti". Men det mener ikke Markedsrådet, som har siste ord i denne typen saker.

Markedsrådet valgte i desember 2008 å tillate Bauhaus å fortsette bruken av sitt "Lavprisløfte" i markedsføringen. Det er nok derfor kun et spørsmål om tid før flere aktører velger å ta i bruk denne muligheten.

Kjenner du til noen prisgaranti-aktører vi ikke har nevnt i denne artikkelen? Send en epost til journalisten.

Elkjøp og Lefdal

Elkjøp markedsfører fortsatt sin 30 dagers returrett. Men verken Elkjøp eller søsterselskapet Lefdal opererer lenger med prisgarantier - i hvert fall ikke i markedsføringen. Foto: Elkjop.no
Elkjøp markedsfører fortsatt sin 30 dagers returrett. Men verken Elkjøp eller søsterselskapet Lefdal opererer lenger med prisgarantier - i hvert fall ikke i markedsføringen. Foto: Elkjop.no Vis mer


Men hva med Elkjøp og Lefdal, som var blant prisgaranti-pionerene her i landet? Vel, begge har for lengst siden kuttet ut bruken av "prisgaranti" i sin markedsføring. De to elektronikk-kjedene, som forøvrig har samme eier, har heller ikke valgt å ta i bruk termen "Lavprisløfte".

I august i fjor uttalte imidlertid Christian Brekke, kommunikasjonsrådgiver i Elkjøp, til DinSide at Eljøp strekker seg langt på pris når kunden spør. Brekke opplyser nå at Elkjøp legger stor vekt på å være konkurransedyktige og at det er fullt mulig å få prisavslag hvis man kan vise til at konkurrenter kan lokke med lavere priser. Og fordi Elkjøp fortsatt opererer med 30 dager returrett, vil det også være mulig å komme tilbake og forhandle om pris etter at kjøpet er gjort.

Også hos Lefdal heter det at kjeden ønsker å være konkurransedyktig, men kjeden tilbyr ikke lenger noen garanti for at de til enhver tid skal være billigst.

Ulike betingelser

Men det er altså en håndfull aktører som i praksis lover at du får den laveste prisen hos dem. Hvilke betingelser opererer de egentlig med? Nedenfor gir vi deg oversikten:

Bauhaus

Foto: Bauhaus.no
Foto: Bauhaus.no Vis mer


Bruker betegnelsen "Lavprisløfte". Løftet gjelder i 14 dager fra kjøpsdato. Løftet gjelder også når konkurrentene gjennomfører ulike kampanjer, med unntak av kø- og åpningstilbud.

Hvis du finner en identisk vare rimeligere hos en konkurrent, vil Bauhaus tilby en pris som ligger 12 prosent under konkurrentens. Konkurrentens pris må dokumenteres.

Legg merke til at Bauhaus kun tilbyr prisgaranti om varene er "identiske". Dette til tross for at Bauhaus på sine nettsider bruker overskriften "Lavprisløfte på alle varer". Lenger ned i teksten skriver Bauhaus imidlertid følgende: "Med vårt enorme utvalg har vi varer som ikke selges av andre i Norge. Men mange varer finner du også i andre butikker. Dersom du skulle finne et identisk produkt i Norge (samme varemerke og modell)...". Løftet gjelder ikke mot internettbutikker.

Byggmax

Foto: Byggmax.no
Foto: Byggmax.no Vis mer


Bruker betegnelsen "Lavprisløfte". Løftet gjelder i hele 30 dager fra kjøpsdato. Løftet gjelder også når konkurrentene gjennomfører ulike kampanjer.

Hvis du finner en tilsvarende vare rimeligere hos en konkurrent, vil Byggmax tilby den samme prisen. I tillegg vil du få ti prosent av mellomlegget (forskjellen mellom konkurrentens pris og Byggmax-prisen). Konkurrentens pris må dokumenteres.

Legg merke til at Byggmax stort sett kun fører egne merkevarer. Derfor krever ikke Byggmax at varen må være identisk, men godkjenner "tilsvarende" varer. Løftet gjelder ikke mot internettbutikker.

Barnas Hus

Foto: Barnashus.no
Foto: Barnashus.no Vis mer


Bruker betegnelsen "Prisgaranti". Garantien gjelder i 10 dager fra kjøpsdato. Garantien gjelder også når konkurrentene gjennomfører ulike kampanjer.

Hvis du finner en identisk vare rimeligere hos en konkurrent, vil Barnas Hus tilby den samme prisen. Du får altså ikke noen ytterligere bonus. Konkurrentens pris må dokumenteres.

Legg merke til at Barnas Hus kun tilbyr prisgaranti om varene er "identiske". Prisgarantien gjelder også mot internettbutikker. Men i slike tilfeller vil frakt og eventuelle andre gebyrer legges til konkurrentens pris før prisene sammenlignes.

Tele2

Foto: tele2.no
Foto: tele2.no Vis mer


Bruker betegnelsen "Prisgaranti". Gjelder kun fasttelefoni. Bruker forutsetninger og ringemønstre hentet fra Post- og teletilsynets nettside telepriser.no. Gjelder kun mot Telenor.

Norgesenergi

Bruker betegnelsen "Topp 10-garanti". Gjelder kun produktet variabel kraftpris. Garanterer kun at Norgesenergi skal være blant de ti rimeligste leverandørene av variabel kraft i løpet av et kalender år - regnet fra nyttår til nyttår.

Skandiakraft

Bruker betegnelsen "Prisgaranti". Gjelder kun produktet markedskraft/spotpris. Garanterer kun at Skandiakrafts påslag på spotprisen skal være blant de ti laveste i bransjen.

Hva synes du om prisgarantier og lavprisløfter? Si din mening i vår avstemning og diskutér i debatten under.

Kilder: Barnas Hus, Bauhaus, Byggmax, Elkjøp, Lefdal, Norgesenergi, Skandiakraft, Tele2, Forbrukerombudet

Les også:
ÅPENT KJØP

 • Disse butikkene tilbyr åpent kjøp
 • ANGRERETT

 • Har du rett til å åpne pakken?
 • CDon brøt Angrerettloven
 • Hvem betaler frakten?
 • FRAKTKOSTNADER

 • ELEKTRONIKK 1: Pristest
 • ELEKTRONIKK 2: Vanskelige å finne
 • ELEKTRONIKK 3: Her slipper du dem
 • BØKER: Pristest
 • FILM: Pristest
 • Denne artikkelen ble første gang publisert i mai 2010.em>

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer