Disse gravide bør være på vakt

Statistikken er dyster for kvinnelige diabetikere.

Et svangerskap kan by på spesielt mange utfordringer for diabetikere. Illustrasjonsfoto: colourbox.com
Et svangerskap kan by på spesielt mange utfordringer for diabetikere. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kvinnelige diabetikere løper nemlig en tre til fire ganger så høy risiko for å få barn med misdannelser sammenlignet med andre kvinner, ifølge en ny amerikansk studie.

Studien er den største som er gjort i sitt slag, og viser til om lag førti misdannelser som opptrer hyppigere hos barn med mødre som har diabetes. Hjertefeil, nyremangel og ryggmargsskader er blant de vanligste misdannelsene, melder nyhetsbyrået AP.

Les også: Har du diabetes? Ta testen her

Risikoen for misdannelser i forbindelse med diabetes er imidlertid sterkt redusert i Norge, kommer det fram etter å ha sammenlignet tallene med en studie fra år 2000. Ifølge Norges Diabetesforbund skyldes det at norske kvinner er blant de beste i verden til å kontrollere blodsukkeret i løpet av svangerskapet.

- Planlegg graviditeten

- Det er jo forbundet med en høyere risiko å gå igjennom et svangerskap når du har diabetes, og derfor råder vi kvinner med diabetes til å planlegge graviditeten. Spesielt viktig er det å ha god blodsukkerregulering i løpet av de første månedene, sier generalsekretær i Diabetesforbundet, Bjørnar Allgot, til DinSide Helse.

Han er sikker på at Norge har lykkes på grunn av tverrfagligheten som preger arbeidet med gravide diabetikere.

Kvinnene kontrolleres nemlig både på gynekologisk og indremedisinsk poliklinikk, der leger, diabetessykepleiere og jordmødre samarbeider tett rundt pasienten, ifølge Allgot .

- En vellykket organisering fra helsetjenesten kombinert med høy motivasjon hos kvinnene resulterer i at blodsukkerreguleringen blir god. Dermed våger norske diabetikerkvinner å få nesten like mange barn som resten av befolkningen, sier han.

Les også: - Kan se hvem som får diabetes

Skadelig sukker

Legene har lenge vært klar over hvilken risiko diabetes representerer overfor gravide kvinner. Tidligere forskning har satt fokus på skadevirkningene som de høye sukkerverdiene hos moren kan ha på fosteret, og gjennom forsøk på rotter og mus har man påvist at store sukkermengder kan skade utviklingen av vevet i hjernen.

Den nye amerikanske studien som omfatter totalt 18.000 barn, født i perioden mellom 1997 og 2003, gir den hittil mest detaljerte oversikten over misdannelser knyttet til svangerskap hos diabetikere.

- Listen over diabetesrelaterte misdannelser er overraskende lang, og mye mer omfattende enn vi først trodde, sier leder for helseutdanningen ved March of Dimes, Janis Biermann, til AP.

Les også: 3D-bilder varsler om sykdom

Med forskere fra Centers for Disease Control and Prevention har hun stått i spissen for studien, som nylig ble publisert i American Journal of Obstetrics.

Av barna som medvirket i studien var 13.000 født med alvorlige misdannelser, mens 5.000 var født friske. Antall mødre med diabetes i sistnevnte gruppe var betydelig lavere enn i første gruppe, og diabetes hos moren ble direkte knyttet til sju prosent av barna som hadde medfødte misdannelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer