Disse gravide bør være på vakt

Statistikken er dyster for kvinnelige diabetikere.

Et svangerskap kan by på spesielt mange utfordringer for diabetikere. Illustrasjonsfoto: colourbox.com
Et svangerskap kan by på spesielt mange utfordringer for diabetikere. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kvinnelige diabetikere løper nemlig en tre til fire ganger så høy risiko for å få barn med misdannelser sammenlignet med andre kvinner, ifølge en ny amerikansk studie.

Studien er den største som er gjort i sitt slag, og viser til om lag førti misdannelser som opptrer hyppigere hos barn med mødre som har diabetes. Hjertefeil, nyremangel og ryggmargsskader er blant de vanligste misdannelsene, melder nyhetsbyrået AP.

Les også: Har du diabetes? Ta testen her

Risikoen for misdannelser i forbindelse med diabetes er imidlertid sterkt redusert i Norge, kommer det fram etter å ha sammenlignet tallene med en studie fra år 2000. Ifølge Norges Diabetesforbund skyldes det at norske kvinner er blant de beste i verden til å kontrollere blodsukkeret i løpet av svangerskapet.

- Planlegg graviditeten

- Det er jo forbundet med en høyere risiko å gå igjennom et svangerskap når du har diabetes, og derfor råder vi kvinner med diabetes til å planlegge graviditeten. Spesielt viktig er det å ha god blodsukkerregulering i løpet av de første månedene, sier generalsekretær i Diabetesforbundet, Bjørnar Allgot, til DinSide Helse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer