Disse gutta er flinkest

... men damene gjør fortsatt mest i heimen.

Publisert
Sist oppdatert
Bare 1 prosent av kvinnene sier at mannen gjør husarbeidet.


Kvinner gjør mest husarbeide uansett om de bor i Sverige eller Italia. Men det er stor forskjell på hvor mye avlastning de får fra sine mannlige ektefeller og samboere.

Skal man måle mannens attraktivitet etter innsatsen i heimen, bør norske kvinner umiddelbart stoppe eventuell flørting med Middelhavets og Østeuropas menn. Nesten hjemme er best, viser statistikk publisert hos SCB (Statistiska centralbyrån i Sverige). Gifte eller samboende menn fra Sverige gjør aller størst andel av husarbeidet av menn fra 15 ulike land. Norske menn følger like bak. (Se tabell nederst i artikkelen.)

Gifte menn dropper husarbeidet

Hvorfor?

Italienske menn er ikke de ivrigste til å utføre husarbeid. Foto: Colourbox.com
Italienske menn er ikke de ivrigste til å utføre husarbeid. Foto: Colourbox.com Vis mer


Men selvsagt er det en dose malurt i dette begeret. Sosiologiprofessor Kari Wærness ved Universitetet i Bergen forteller til Dagsavisen at den viktigste årsaken til at nordiske menn kommer så godt ut, er at nordiske kvinner gjør langt mindre arbeide i hjemmet enn sine medsøstre fra andre europeiske land.

Dette bekreftes av statistikk fra SSB, som forteller at norske kvinner gjør mindre husarbeide enn tidligere. Økt lønnet innsats utenfor hjemmet er den viktigste forklaringen.

Gifte kvinner har mer fritid enn sine menn

Menn og kvinner uenige

På spørsmålet om hvem som gjør husarbeidet, svarer 23 prosent av mennene at det er de som gjør det, mens 26 prosent av mennene svarer at det er kvinnen i parforholdet som gjør det. Det viser en undersøkelse utført av Norstat for elektrokjeden Euronics.

Kvinnene i den samme undersøkelsen er svært uenige med mennene om fordelingen. Bare 1 prosent av kvinnene sier at mannen gjør husarbeidet, mens hele 53 prosent tar æren selv.

Husarbeid: Så ivrig er mannen
LandGifte/samboende menn i alderen 20-64 årGifte/samboende pappaer med yngste barn 0-6 pr, begge parter i arbeid
Italia2124
Spania2434
Litauen2928
Latvia3124
Polen3235
Estland3232
Frankrike3236
Bulgaria3226
Slovenia3432
Storbritannia3435
Belgia3538
Tyskland3535
Finland3537
Norge3938
Sverige3940
Tall i prosent av total mengde husarbeid i husstanden. Kilde: SCB



Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer