Disse gutta er flinkest

... men damene gjør fortsatt mest i heimen.

Publisert
Sist oppdatert

Kvinner gjør mest husarbeide uansett om de bor i Sverige eller Italia. Men det er stor forskjell på hvor mye avlastning de får fra sine mannlige ektefeller og samboere.

Skal man måle mannens attraktivitet etter innsatsen i heimen, bør norske kvinner umiddelbart stoppe eventuell flørting med Middelhavets og Østeuropas menn. Nesten hjemme er best, viser statistikk publisert hos SCB (Statistiska centralbyrån i Sverige). Gifte eller samboende menn fra Sverige gjør aller størst andel av husarbeidet av menn fra 15 ulike land. Norske menn følger like bak. (Se tabell nederst i artikkelen.)

Gifte menn dropper husarbeidet

Hvorfor?

Men selvsagt er det en dose malurt i dette begeret. Sosiologiprofessor Kari Wærness ved Universitetet i Bergen forteller til Dagsavisen at den viktigste årsaken til at nordiske menn kommer så godt ut, er at nordiske kvinner gjør langt mindre arbeide i hjemmet enn sine medsøstre fra andre europeiske land.

Dette bekreftes av statistikk fra SSB, som forteller at norske kvinner gjør mindre husarbeide enn tidligere. Økt lønnet innsats utenfor hjemmet er den viktigste forklaringen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer