Disse har dårlige tenner

Unge gutter må skjerpe seg.

Er du også blant dem som bruker mange unnskyldninger for ikke å bruke tanntråd? Se de vanligste unnskyldningene nederst i artikkelen og tips til hva du kan gjøre Foto: Colourbox.com
Er du også blant dem som bruker mange unnskyldninger for ikke å bruke tanntråd? Se de vanligste unnskyldningene nederst i artikkelen og tips til hva du kan gjøre Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke alle som sørger for å få seg tenner for livet - som er problemfrie og som gir et vakkert smil. Og det gjelder særlig svenske 19-åringer.

De må bli flinkere med tannhygienen sin, ifølge en ny studie, som viser at syv av åtte unge svensker har dårlige tenner. Det øker risikoen for tannproblemer senere i livet, kommer det fram i studien som er gjort ved Sahlgrenska akademin ved Göteborgs universitet.

Derfor avslører munnen din deg

Nederst i artikkelen: De vanligste unnskyldningene for ikke å bruke tanntråd.

Tenner som kan løsne

400 unge tilfeldig utvalgte menn fikk sjekket tennene sine i studien.

- I gjennomsnitt hadde mennene plakk (bakteriebelegg red.anm.) på halvparten av alle tannoverflatene – noe som er alt for mye. Syv av åtte hadde mer plakk enn det som anses som akseptabelt, sier doktorand Jessica Skoog Ericsson, ifølge forskningsnettstedet Alphagalileo.

Tannkjøttbetennelse ble også betraktet som et vanlig problem, som kommer av dårlig tannhygiene. I alvorlige tilefeller kan tilstanden gjøre at tennene løsner, og den gir i noen tilfeller smerte og ubehag, hemmer tygging og fører eventuelt til tap av tenner, ifølge Norsk helseinformatikk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.