Piratkopier på nett

- Disse julegavene er potensielt farlige

Problemet med piratkopier på nett er sterkt økende, og potensielt farlige varer vil ligge under mange juletrær i år, ifølge tollvesenet og Patentstyret.

BESLAGLEGGER PIRATKOPIER: Ifølge Tolldirektoratet beslaglegger de en rekke piratkopierte varer som blir sendt til Norge med fly. Foto: Tolldirektoratet
BESLAGLEGGER PIRATKOPIER: Ifølge Tolldirektoratet beslaglegger de en rekke piratkopierte varer som blir sendt til Norge med fly. Foto: Tolldirektoratet Vis mer
Publisert

Netthandelen har gitt oss tilgang på flere varer, kanskje også til en lavere pris, men det har også sine baksider:

Forbrukertilsynet advarer jevnlig mot nettbutikker som selger piratkopierte varer, og tollvesenet stopper jevnlig pakker i posten som inneholder falske merkevarer.

Kan være farlige

Det kan kanskje høres harmløst ut, men produktene er ofte farlige, ifølge tollvesenet, som hevder at produktene som regel er framstilt uten kontroll og godkjenning, og kan være skadelige i bruk eller ren svindel. Etaten har flere eksempler på produkter som er selvantennelige og vesker og klær som har giftige fargestoffer.

Patentstyret er også bekymret, og sendte tidligere denne uken en advarsel om at det kommer til å ligge mange potensielt farlige piratkopier under juletreet i år.

- Hver dag ankommer tusenvis av piratkopier som småpakker bestilt på internett, forteller Hedvig Bengtson, seniorrådgiver i juridisk og internasjonal stab i Patentstyret, og prosjektleder for velgekte.no, til Dinside.no.

Økende problem

Erfaringen til Patentstyret er at nordmenn tilbys piratkopier fra to hovedkilder:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer