Piratkopier på nett

- Disse julegavene er potensielt farlige

Problemet med piratkopier på nett er sterkt økende, og potensielt farlige varer vil ligge under mange juletrær i år, ifølge tollvesenet og Patentstyret.

BESLAGLEGGER PIRATKOPIER: Ifølge Tolldirektoratet beslaglegger de en rekke piratkopierte varer som blir sendt til Norge med fly. Foto: Tolldirektoratet
BESLAGLEGGER PIRATKOPIER: Ifølge Tolldirektoratet beslaglegger de en rekke piratkopierte varer som blir sendt til Norge med fly. Foto: Tolldirektoratet Vis mer
Publisert

Netthandelen har gitt oss tilgang på flere varer, kanskje også til en lavere pris, men det har også sine baksider:

Forbrukertilsynet advarer jevnlig mot nettbutikker som selger piratkopierte varer, og tollvesenet stopper jevnlig pakker i posten som inneholder falske merkevarer.

Kan være farlige

Det kan kanskje høres harmløst ut, men produktene er ofte farlige, ifølge tollvesenet, som hevder at produktene som regel er framstilt uten kontroll og godkjenning, og kan være skadelige i bruk eller ren svindel. Etaten har flere eksempler på produkter som er selvantennelige og vesker og klær som har giftige fargestoffer.

Patentstyret er også bekymret, og sendte tidligere denne uken en advarsel om at det kommer til å ligge mange potensielt farlige piratkopier under juletreet i år.

- Hver dag ankommer tusenvis av piratkopier som småpakker bestilt på internett, forteller Hedvig Bengtson, seniorrådgiver i juridisk og internasjonal stab i Patentstyret, og prosjektleder for velgekte.no, til Dinside.no.

Økende problem

Erfaringen til Patentstyret er at nordmenn tilbys piratkopier fra to hovedkilder:

I forbindelse med netthandel og på ferie i utlandet.

- Problemet med piratkopier på nett er sterkt økende, sier seniorrådgiver Hedvig Bengtson.

- Store mengder piratvarer sendes fra useriøse nettbutikker til norske forbrukere hver eneste dag, legger Bengtson til, og viser til at flere studier og undersøkelser viser at der piratkopiene før ankom Europa i store konteinerlaster kommer nå over 60 prosent som små postforsendelser bestilt på internett.

Dette bekrefter Tolldirektoratet, som forteller at de gjør de fleste beslagene på kurerfrakt og post på fly.

- Det er her det kommer flest piratkopierte varer. Dette er fordi piratkopierte varer som bestilles på nett normalt sendes til Norge med fly, sier seniorrådgiver Elisabeth C. Nettum i Tolldirektoratet.

- Blir lurt av nettsider

Nettum forteller videre at en trend de ser, er at folk bestiller varer til seg selv og kanskje til julegave, og blir lurt av nettsider som selger falske varer.

Elisabeth C. Nettum i Tolldirektoratet. Foto: Rikke Åserud, Hus & Bolig
Elisabeth C. Nettum i Tolldirektoratet. Foto: Rikke Åserud, Hus & Bolig Vis mer

- Vi har i de siste månedene mottatt flere henvendelser fra folk som tror de har gjort et godt kjøp. Når varen kommer og de pakker den ut, ser de ganske umiddelbart at dette er en kopi, sier Nettum.

Hun forteller videre at varen blir presentert som ekte vare på nettsiden, forbrukeren føler seg grundig lurt, og flere kontakter Tolletaten og lurer på om det er noe de kan hjelpe dem med.

Også Forbrukertilsynet, som jevnlig oppdaterer en stor oversikt over falske nettbutikker hvor piratkopierte varer er en gjenganger, har mottatt mange slike henvendelser den siste tiden.

Klær og sko et hovedproblem

- Vi får fortsatt veldig mange tips om falske nettbutikker, og det er mye klær og sko det går i. I det siste har vi fått cirka 20 tips om en spesifikk nettbutikk som gjelder falske Arcteryx- jakker. Ellers er det mange forskjellige merker vi får tips om, forteller Frode Elton Haug, juridisk direktør i Forbrukertilsynet.

Piratvarer på Finn.no

Også på Finn.no opplever de at enkelte forsøker å selge piratkopierte varer.

- Vi har et eget team som jobber med Forbrukertrygghet, og salg av piratvarer er en av tingene vi jobber for å forhindre. Dette gjøres både ved kontroll av annonser, og å behandle de som melder fra om annonser med salg av piratkopier til oss, sier leder for forbrukertrygghet, Geir Petter Gjefsen.

De avviser rundt 3700 annonser i uka - men Gjefsen påpeker at det er for alt som har med svindel og regelbrudd å gjøre, ikke bare salg av kopivare.

Han legger til at selv om de aller fleste handeler på Finn.no går for seg slik de skal, tror han det også kan vøre en del mørketall knyttet til piratkopierte varer.

Tolldirektoratet opplyser om at de erfarer at enkeltpersoner importerer mindre mengder klær og sko, som sannsynligvis er ment å selges på norske nettsider hvor privatpersoner kan selge nye og brukte varer.

Han legger til at også skomerket Uggs er en gjenganger når de får tips om nettbutikker som selger piratkopierte varer.

Hedvig Bengtson i Patentstyret forteller til Dinside at det ikke lenger er bare luksusartikler som vesker, klokker og merkeklær som blir piratkopiert.

Da de sammen med Tolletaten gjorde en spørreundersøkelse om nordmenns holdninger og erfaringer med piratkopier sommeren 2018, framkom det at klær, vesker og sko er de vanligste enkeltkategoriene folk kjøper.

Ser proffe ut

De useriøse nettbutikkene som selger piratkopier ser ifølge Patentstyret ofte både profesjonelle og seriøse ut. Bengtson forteller at de tilbyr alt fra kundeservice til returordninger og gjerne bruker proffe bilder som er tatt direkte fra originalprodusentens egen markedsføring.

Hun forteller videre at den europeiske design- og varemerkemyndigheten EUIPO i 2017 undersøkte netthandelen i fire land der nettshopping er utbredt.

- I løpet av to måneder avdekket de mer enn 27.000 nettbutikker som selger piratkopier. Undersøkelsen avslører at de fleste av disse butikkene kjøper opp og utnytter domenenavn som har løpt ut, men som tidligere har vært brukt av seriøse aktører, sier Bengtson.

Domenenavnene som blir misbrukt har gjerne hatt høy klikkrate og dermed havner langt opp på søkesidene.

- På denne måten tiltrekker de falske nettbutikkene seg trafikk og får mange potensielle kunder, sier Bengtson.

Hun legger til at også i Norge utnyttes domenenavn fra kjente norske aktører for å brukes til salg av falske varer.

Slik unngår du useriøse nettbutikker

Det er en rekke ting du kan se etter for å unngå å ende opp med en piratvare og det berømte skjegget i postkassen.

Svært lav pris er én faktor du bør være obs på:

Forbrukertilsynet anbefaler om å se på hvor sterkt rabatterte priser nettbutikken opererer med sammenlignet med andre nettbutikker som selger samme eller tilsvarende produkter.

Du bør også være kritisk til nettbutikker som ikke har kontaktinfo utenom et kontaktskjema, og unngå butikker hvor nettadressen er satt sammen av navnet på en kjent varemeker og ord som «billig» eller «salg».

Sist oppdatert 15.12.2018

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer