Priskrig på julemat

Disse julevarene er satt ned i pris

Men hvilke priser bør du følge med på?

PRISKRIG? Enkelte julevarer er i disse dager ekstra billige. Men priskrig trenger ikke å lønne seg. Foto: Berit B. Njarga
PRISKRIG? Enkelte julevarer er i disse dager ekstra billige. Men priskrig trenger ikke å lønne seg. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen hemmelighet at dagligvarekjedene følger nøye med på hverandres priser, noe som med jevne mellomrom fører til priskrig på alt fra smågodter til 17. mai-varer.

En rask runde i noen av dagligvarebutikkene onsdag, viser at kjedene igjen ruster til krig. Spørsmålet er om man bør løpe og kjøpe?

Disse varene er ekstra billige

Mens det er ribba som har vært i hovedfokus ved tidligere priskriger før jul, er det foreløpig grøt og surkål det er betydelige lavere priser på enn til vanlig.

3,90: Du får Nora surkål til 3,90 hos de to rivalene Rema 1000 og Kiwi. Men hvor mye surkål trenger du egentlig til jul? Foto: Berit B. Njarga
3,90: Du får Nora surkål til 3,90 hos de to rivalene Rema 1000 og Kiwi. Men hvor mye surkål trenger du egentlig til jul? Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Både Rema 1000 og Kiwi, som vi har stukket innom, opererer med svært like, og lave priser på både julepølse fra Gilde, surkål, grøtris, ferdig risgrøt og kanel. Sistnevnte vare koster under 1 krone - mens normalprisen etter det Dinside erfarer, er på rundt 5 kroner.

Surkål fra Nora koster 3,90 kroner hos begge dagligvarekjedene, mens du får en pakke Geisha grøtris til 4,80 kroner.

BILLIG RISGRØT: 8,90 koster en pakke med risgrøt fra Fjordland. Foto: Berit B. Njarga
BILLIG RISGRØT: 8,90 koster en pakke med risgrøt fra Fjordland. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Også Tomtegløgg koster nå under 30 kroner hos begge de nevnte kjedene, etter å ha kostet i underkant av 50 kroner da de dukket opp i butikkene i november.

Se på prisene på sikt

At dette er gunstige priser på de nevnte varene, er det ingen tvil om. Men Da Dinside omtalte priskrigen i forbindelse med 17. mai i år, uttalte Odd Gisholt, varehandelekspert ved Handelshøyskolen BI, at man bør følge med prisen på de andre varene i butikken, når enkelte varer settes kraftig ned i pris.

- Kundene blir jo observante på tilbudspriser, men dette er tilbud som ikke varer evig. Butikkene har flere tusen andre varer, og det er verdt å spørre seg om hva som skjer med prisene på disse mens priskrigene pågår, sa Gisholt til Dinside tidligere i år.

Rådet hans er at man ser på hvor dyr handlekurven blir på lang sikt.

Vi har spurt Rema 1000 om det er en priskrig på gang mellom dem og de andre kjedene, og hva som skjer med de andre varene når enkelte varer justeres ned i pris.

Prissjef Stian Mårdalen sier til Dinside at REMA 1000 skal ha de laveste prisene på det norske dagligvaremarkede, også på julevarer, og at deres priser justeres gjennom året ut fra konkurrentene og sesongene.

- REMA 1000 konkurrerer på pris på hele sortimentet vårt, hele året, sier Mårdalen.

Er det noen vits i å hamstre?

Et annet aspekt ved en priskrig er at kundene gjerne handler mer enn de trenger av de enkelte varene. For hvor mange pakker surkål trenger man egentlig til en gjennomsnittlig julefeiring?

Er det snakk om ferske matvarer, ender du i verste fall opp med å kaste mat du har hamstret - fordi det ble for mye av det gode. Framtiden i våre hender har tidligere pekt på at lave priser og lokketilbud gjør at folk ofte kjøper mer mat enn de faktisk trenger i jakten på gode priser, skrev Dagsavisen tidligere i år.

LES OGSÅ:
190.000 brød havner i søpla hver dag
Lønner det seg å harryhandle godteri på nett?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer