Disse julevarene vil vi ha nå

Noen produkter frister tidligere enn andre.

KLAR FOR JUL? Julemarsipan og julebrus er noe av det første mange kjøper, når julevarene begynner å komme i butikk. Fullt juletrykk blir det imidlertid ikke før i midten av november - men det økes stadig på med julevarer nå, ifølge dagligvarekjedene. Foto: Kristin Sørdal
KLAR FOR JUL? Julemarsipan og julebrus er noe av det første mange kjøper, når julevarene begynner å komme i butikk. Fullt juletrykk blir det imidlertid ikke før i midten av november - men det økes stadig på med julevarer nå, ifølge dagligvarekjedene. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Adventskalendre, julepynt, julebrus, pepperkaker og julemat:

Julevarene er på god vei inn i butikkene, selv om det fremdeles er litt tid til det store volumet av varer trilles inn.

Noen butikker melder allerede at de forventer økt julesalg som følge av coronapandemien, og selv om det er for tidlig å si noe om hvordan årets salg av julevarer vil bli, er det noen varer som utpeker seg som mer populære enn andre nå i starten av sesongen:

JULEBRUS: Jula nærmer seg og årets julebrus er allerede i butikkene. Men hvilken er best? Her er dommen over fjorårets julebrus. Vis mer

Marsipan og julebrus

- Rakfisken, julebrus, litt marsipan og et lite ribbestykke er nok det mange tar en tidlig førpremiere på. Pepperkakehuset bakes også av mange i november, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop Norge, til Dinside.

Kine Søyland, kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, sier til Dinside at marsipanpølser er noe av det tidligste mange lar seg friste av, blant julevarene:

- Det er en gjeng som åpenbart gleder seg til å prøvesmake årets julemarsipan når den kommer i butikkene i begynnelsen av oktober; vi vet at det er et publikum der ute som ønsker den tidlige starten, sier Søyland.

Hun forteller at de produktene det normalt selges mest av i starten av julevaresesongen, er 5-pk. Nidar marsipanpølser; Nidar marsipangris og Nidar sjokolade & marsipanpose - samt småflasker med Hamar julebrus.

- Både «tidligmarsipanen» og julebrusen har salgsstart i butikk i uke 42, altså 12. oktober. Men det er for tidlig å si noe om årets salg foreløpig, kommenterer Søyland.

Forventer økt julesalg

Kristiansen i Coop sier til Dinside at de i Extra forventer kraftig økning i salget av julevarer og julemat i år, med coronapandemien.

- Årets julebordsesong er så godt som avlyst og pandemisituasjonen er fortsatt usikker, dermed regner vi med at flere kommer til å spise og kose seg hjemme denne jula, sier Kristiansen, og fortsetter:

- Vi planlegger for tidenes omsetning denne jula. Stengte grenser mot Sverige og avlyste julebord, gjør at salget av dagligvarer vil øke, sier Kristiansen.

Søyland påpeker at det er for tidlig å si noe om hvordan årets salg vil bli.

- Vi er spente på hvordan salget vil bli i år, når vi er inne i en spesiell tid og er mer hjemme - det blir spennende å se hvordan det slår ut på salg av julevarer. Coronapandemien har jo ført til at mange pynte mer hjemme og lager mer mat fra bunnen av - så vi vil tro det også vil påvirke jula, sier Søyland.

Både Kristiansen og Søyland sier det skal være varer nok til alle, selv om kjøttbransjen allerede har varslet at det kan bli utfordringer å få nok norsk ribbe i år - og at de øker importen for å dekke etterspørselen inn mot jul.

- Vi kommer til å ha masse ribbe i butikkene våre og skal gjøre det vi kan for å tilby et bredest mulig utvalg av julevarer - og vi håper vi får godt med ribbe og andre kjøttvarer i hyllene våre, sier Søyland.

Fullt trykk i november

De første julevarene i matbutikkene dukker gjerne opp allerede i starten av oktober.

- Vi slipper ikke jula inn i butikkene før etter høstferien. De første julevarene er nå ute i butikken som rakfisk, ribbe, pinnekjøtt, julebrus og julemarsipan, sammen med adventspynt. Foreløpig er salget beskjedent, men noen kunder liker å prøvesmake litt på jula allerede nå i oktober, sier Kristiansen til Dinside.

Søyland forteller at julevarene i NorgesGruppens butikker rulles ut i tre runder, hvor den første med blant annet julebrus og tørrvarer kommer fra første halvdel av oktober - så kommer ferskvarer som pålegg og ribbe rundt 26. oktober - før siste runde med blant annet juleøl kommer rundt 9. november.

- Så fra uka som begynner med 9. november er det meste av julevarene på plass, sier Søyland.

- Det første vi rullet ut var julebrus for et par uker siden, som har solgt godt siden det kom i butikk. En del julesjokolade, ribbe og kjøttpålegg har kommet i noen butikker, men det er fra og med denne uka butikkene virkelig begynner å ta inn disse. Basert på tidligere år regner vi med at uke 46 og 47 er da salget virkelig setter i gang, sier PR- og kommunikasjonssjef Calle Hägg i Rema 1000, og legger til at det er kundene som til syvende og sist bestemmer de tar inn julevarer.

- Julesalget starter så fort interessen begynner å ta seg opp blant kundene våre, sier Hägg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer