Disse kan du kjøpe til halv pris i Sverige

Vi har sjekket hva du må betale for de mest populære polvarene i Sverige. Og ja, det er mye å spare!

HALV PRIS I SVERIGE: Disse varene får du til under halve prisen, om du handler hos Systembolaget i stedet for hos Vinmonopolet. Foto: SYSTEMBOLAGET/KRISTIN SØRDAL
HALV PRIS I SVERIGE: Disse varene får du til under halve prisen, om du handler hos Systembolaget i stedet for hos Vinmonopolet. Foto: SYSTEMBOLAGET/KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mye å spare på å legge alkoholinnkjøpet til utlandet. Tidligere i år har vi prissjekket taxfreeprisene for deg som er på reise, både på danskebåtene, flyplassene, om bord utenlandsflyene og på svenskebåtene. Men det er mye å spare også på å ta turen over grensen til Systembolaget.

Vi har sjekket prisene på de mest populære norske polvarene hos Vinmonopolet - og sammenliknet med hva du må betale hos Systembolaget i Sverige.

Og utgangspunktet er enkelt: Alle varene er billigere i Sverige, og i flere tilfeller kan du slippe unna med under halve prisen.

Les også: Tabbene du ikke må gjøre på svenskehandel

Opptil 62 prosent billigere

Vi sjekket prisene på 34 varer, som alle er å finne på Vinmonopolets statistikker over de mest solgte polvarene i 2013.

 1. Fem av varene kan du få til under halve prisen, om du handler hos Systembolaget i stedet for hos Vinmonopolet.
 2. Ti av varene er fra 40 til 50 prosent billigere i Sverige.
 3. 11 av varene er fra 30 til 40 prosent billigere i Sverige.
 4. Åtte av varene er fra 20 til 30 prosent billigere i Sverige.
Og kanskje like oppsiktsvekkende: Det var ingen av varene vi prissjekket som ga mindre gevinst enn 21 prosent.

Her kan du se alle prisene:

Foto: KRISTIN SØRDAL
Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Men ikke glem ekstrautgiftene!

De fleste som reiser kun for å handle, tar gjerne med seg både matvarer og alkoholholdig drikke. Og det er nok lurt, om det skal lønne seg å ta turen.

For så lenge du ikke får gratis skyss må også du ta med reiseutgifter i kalkylen når du regner ut om det er noe å spare.

Kostnaden vil variere etter hvor du bor og reiseveien du har, men du må regne med utgifter til drivstoff og bomavgifter, samt eventuelt mat dersom du blir sulten på veien.

Dersom du bor i Oslo sentrum og vil kjøre med egen bil til Svinesund eller Nordby shoppingsenter for å handle, må du regne med i alle fall 362 kroner i rene transportkostnader, tur-retur.

Det er kun inkludert drivstoff (25 mil t/r og 0,7 liter bensin/mil gir et forbruk på 17,5 liter. Med pris på 14 kroner per liter blir det 245 kroner i bensinutgifter) og bomavgifter (117 kroner).

Les også: Betal alltid i svenske kroner!

Betal med kort - og husk kvoten!

På typiske grensehandelssteder får du ofte spørsmål om du vil betale i norske eller svenske kroner.

Og her er rådet enkelt: Du skal alltid betale i svenske kroner.

- Dette er en regel helt uten unntak: Du bør alltid betale i lokal valuta. Så dersom du får spørsmål om du vil betale i norske kroner eller svenske, skal du alltid velge svenske kroner, har forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea tidligere sagt til Dinside.

Årsaken er at dersom du velger norsk valuta, er det butikken som selv setter kursen og den er ofte dårligere enn det som Visa eller Mastercard eller norske banker tilbyr. I enkelte land kan du også bli ilagt provisjon av butikken.

LES MER HER: Se hvorfor du alltid skal betale i svenske kroner

Og husk kvoten

Husk verdigrensen på 3.000 kroner dersom du har vært ute av landet i mindre enn 24 timer, og 6.000 kroner dersom oppholdet har vært lengre.

Her er de nye tobakk- og alkoholkvotene, som nå tar høyde for at du kan bytte tobakk mot alkohol:

Eksempler på kvoter uten tobakk:

 • 1 liter brennevin, 3 liter vin (4 flasker) og 2 liter øl (6 x 0,33)
 • 4,5 liter vin (6 flasker) og 2 liter øl (6 x 0,33)
 • 6,5 liter øl (19 x 0,33)
 • Eksempler på kvoter med tobakk:

 • 1 liter brennevin + 1,5 liter vin (2 flasker) + 2 liter øl (6 x 0,33) + 200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer (for eksempel snus), og 200 blad sigarettpapir
 • 3 liter vin (4 flasker) + 2 liter øl (6 x 0,33) + 200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer (for eksempel snus), og 200 blad sigarettpapir
 • 5 liter øl (15 x 0,33) + 200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer (for eksempel snus), og 200 blad sigarettpapir

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer