Disse kutter renta

De fleste banker kutter utlånsrenta, men venter til langt ut på nyåret med å gjøre det. Storebrand Bank og DnB "somler" helt til februar.

Publisert
Sist oppdatert


Storebrand kutter ikke renta før 1. februar, DnB 31. januar og Gjensidige Nor 24. januar 2003.

Få krav

De andre bankene gjør det fra midten av januar og utover. De kutter renta for nye kunder nå for å lokke til seg kunder. Unntaket er BNBank, hvor selv ikke nye kunder får lavere rente før i januar 2003.

Praksisen for eksisterende kunder er lik i alle bankene: Disse kundene er allerede lokket til bankene og nedprioriteres. De må dessverre vente. Grunnen er, som alltid ellers, penger. Bankene sparer millioner på å vente med å gi kundene en bedre rente.

Disse kutter renta


Skal de øke renta på utlån, krever Finansavtaleloven at bankene varsler kundene minst seks uker i forveien. For rentekutt på innskudd er det en to-ukersfrist.

Se rentene for boliglån, innskudd og billån

Hemmelig

Flere av bankene hadde dessuten "ikke avgjort de nye rentene ennå", deriblant Storebrand Bank. Verstingen var likevel DnB.

- Jeg vil ikke gi deg rentesatsene for andre enn våre program- og nettkunder (DnB Direkte, red, anm.), sier Tore Dyrdahl, informasjonssjef i Den norske Bank.

DinSide vet at rentesatsene for kunder utenom fordelsprogrammene ligger 0,5 til 1,0 prosent høyere enn tilbudet i DnB Direkte. Det gjør DnB til en av de dyreste bankene i landet.

Dette prøver banken å kamuflere ved å hemmeligholde renter. Igjen er grunnen selvsagt å unngå at folk går over til en billigere bank.

Andre knep

Et annet banktriks er å kompensere for rentekuttet ved å stramme inn på andre områder, for eksempel på beskjedne innskudd.

- På høyere innskudd over 100.000 kroner øker vi renta noe for programkunder. For beløp under 50.000 kroner kutter vi renta med 1,0 prosentpoeng, sier Kristin Tønnessen, informasjonssjef i Storebrand Bank.

Billån er et annet eksempel. Flere banker, deriblant Sparebank1 Oslo. Der i gården senker de ikke renta på billån i det hele tatt.

En del banker reduserer egen risiko ved å skjerpe inn betingelsene på usikrede lån. Halden Sparebank1 og Indre Sogn Sparebank er blant bankene som lar være å kutte renta på slike lån.

Jeg vil se rentene for boliglån, innskudd og billån

Bankene i denne undersøkelsen er storbankene samt noen småbanker som tilbyr lån til kunder uten lokal tilknytning.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer