Disse lekene er farlige!

Skulle aldri ha vært i butikkhyllene, mener SFT.

Disse lekene inneholder farlige stoffer. SFT er bekymret over at de har endt opp i butikkhyller i Norge.  Foto: Faksimile SFT
Disse lekene inneholder farlige stoffer. SFT er bekymret over at de har endt opp i butikkhyller i Norge. Foto: Faksimile SFT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statens Forurensningstilsyn (SFT) kontrollerte i sommer lekene i seks butikker, og fant flere produkter med forbudte og farlige stoffer. Det melder SFT i en pressemelding.

Akutt skade

En av lekene er et halskjede som er fylt med en væske som heter etylenglykol. Den kan gi akutt skade ved svelging, og være dødelig ved inntak av store doser. Halskjedet inneholder også ftalater som er forbudt å bruke i leketøy for barn.

Les også: De ti farligste lekene

- Det er svært bekymringsfullt at et slikt produkt kan komme på markedet. Et barn kan lett bite hull i kjedet og få stoffet i seg, uttaler seksjonssjef i SFT, Cecilie Kristiansen, i pressemeldingen.

Halskjedet er nå fjernet fra butikkhyllene. Statens forurensningstilsyn ber foreldre som fortsatt måtte ha dette produktet, om å returnere det til butikken.

Rutinesvikt

Produktene ble blant annet sjekket med et bærbart analyseinstrument, og 16 leker ble sendt til videre undersøkelser hos et laboratorium i Sverige.

I tillegg til halskjedet var det to andre leker med for høyt innhold av ftalater og en leke med for høyt innhold av bly.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.