Disse lekene er farlige!

Skulle aldri ha vært i butikkhyllene, mener SFT.

Disse lekene inneholder farlige stoffer. SFT er bekymret over at de har endt opp i butikkhyller i Norge. Foto: Faksimile SFT
Disse lekene inneholder farlige stoffer. SFT er bekymret over at de har endt opp i butikkhyller i Norge. Foto: Faksimile SFT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statens Forurensningstilsyn (SFT) kontrollerte i sommer lekene i seks butikker, og fant flere produkter med forbudte og farlige stoffer. Det melder SFT i en pressemelding.

Akutt skade

Etylenglykol

Farlig ved svelging. Et par spiseskjeer med konsentrert etylenglykol kan gi alvorlige, varige nyreskader.

Større doser kan være dødelige. Kilde: SFT

En av lekene er et halskjede som er fylt med en væske som heter etylenglykol. Den kan gi akutt skade ved svelging, og være dødelig ved inntak av store doser. Halskjedet inneholder også ftalater som er forbudt å bruke i leketøy for barn.

Les også: De ti farligste lekene

Ftalater

En stoffgruppe som består av mange forskjellige stoffer.

Noen ftalater er klassifisert som reproduksjonsskadelige. Noen er også klassifisert som miljøskadelige.

Brukes vesentlig som mykgjørere i plast og finnes i mange produkter vi omgås daglig. Det er forbud mot enkelte ftalater i leketøy til barn.

Kilde. SFT

- Det er svært bekymringsfullt at et slikt produkt kan komme på markedet. Et barn kan lett bite hull i kjedet og få stoffet i seg, uttaler seksjonssjef i SFT, Cecilie Kristiansen, i pressemeldingen.

Halskjedet er nå fjernet fra butikkhyllene. Statens forurensningstilsyn ber foreldre som fortsatt måtte ha dette produktet, om å returnere det til butikken.

Rutinesvikt

Produktene ble blant annet sjekket med et bærbart analyseinstrument, og 16 leker ble sendt til videre undersøkelser hos et laboratorium i Sverige.

Bly:

Et giftig tungmetall med både akutte og kroniske helse- og miljøeffekter. Blyforbindelser kan gi fosterskader og mulig fare for redusert forplantningsevne.

Forskning tyder blant annet på at blyeksponering kan påvirke barns intellektuelle utvikling.

I tillegg til halskjedet var det to andre leker med for høyt innhold av ftalater og en leke med for høyt innhold av bly.

Les også: Stadig flere farlige leker

Tre av disse lekene har blitt solgt via Extra-Leker Sandvika utenfor Oslo.

- Det har vært en rutinesvikt hos importøren B. Lie Agenturer AS. Vi har fått produktene godkjent via dem, men har uheldigvis ikke kontrollsjekket disse lekene. Det er noe vi ikke har mulighet til å gjøre med alle lekene, sier innkjøpsansvarlig Erik Samuelsen til DinSide Helse.

Beklager

- Dette er svært beklagelig. Lekene ble fjernet fra hyllene med en gang, da vi fikk beskjed fra leverandøren. Vi har heldigvis ikke opplevd dette før, og jeg håper ikke vi opplever det igjen.

Importøren , B. Lie Agenturer AS beklager at lekene kom gjennom kvalitetssikringen.
- Slike leketøy blir produsert av mange hundre ulike fabrikker i Kina. Når vi handler inn varer ber krever vi sertifikater som viser at produsentene tilsynelatende har fulgt de bestemmelsene som skal følges. Men dessverre er ikke alltid disse papirene verd alt for mye, sier daglig leder i B. Lie Agenturer AS, Jan Roger Lie.

- Dessverre er det slik at det kan skje endringer etter at man har begynt å kjøpe inn et leketøy. For eksempel ved at de begynner å bruke en annen maling. Forandringer du ikke ser. Uansett hvor mye man kvalitetssikrer så kan dette skje.

Har mistet tillitten

Han poengterer ovenfor DinSide Helse at de har strenge krav til kvalitetsikring, og beklager sterkt ovenfor forbrukerne at disse produktene likevel har sluppet gjennom.

- Umiddelbart etter at vi ble gjort oppmerksomme på dette sendte vi ut en tilbaketrekningsordre. I tillegge sendte vi ut et rundskriv til alle butikkene som solgte disse produktene om at produktene måtte leveres tilbake og bli refundert, sier Lie.

Han forteller at de har mistet tillitten til de aktuelle fabrikkene.
- Etter dette har vi sluttet å ta inn varer fra disse fabrikkene for å forhindre at dette skjer igjen.

SFT opplyser at produsenter, importører og forhandlere har plikt til å forsikre seg om at lekene de omsetter er i tråd med regelverket.

– Vi kommer til å fortsette med kontroller av importører og forhandlere av leker både i høst og i 2009, sier Cecilie Kristiansen i SFT.

Sjekk om du har disse hjemme:

 • Halssmykke: Innholder ftalater og etylenglykol
  Forhandler: Extra Leker Sandvika AS
  Importør: B. Lie Agenturer AS
  Produsentland: Kina

 • Maracas: Inneholder bly
  Forhandler: Extraleker Sandvika AS
  Importør: Simba-Dickie Nordic AS
  Produsentland: Kina

 • Rød veske med jordbær: Innholder ftalater
  Forhandler: Stortoget baby og lekesenter
  Importør: Martin O. Haug A/S
  Produsentland: Kina

 • Nøkkelring: Innholder ftalater
  Forhandler: Extra Leker Sandvika AS
  Importør: Scandecor AS

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer