Disse mattabbene bør du unngå

Å vaske grønnsakene nøye og å steke kjøttet godt er ikke alltid nok for å holde uhumskhetene på avstand.

Selv om du vasker salaten godt, er den ikke hundre prosent trygg å spise. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Selv om du vasker salaten godt, er den ikke hundre prosent trygg å spise. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For noen uker siden, plukket McDonald's i USA bort all tomat fra hamburgerne sine. Årsaken var at tomatene var salmonella-infiserte og dermed kunne føre til at måltidet utviklet seg i en lite hyggelig retning.

Men i all verden, tomater med salmonella, tenker du kanskje – er det ikke bare kylling som kan smitte oss med det da?

Les også: Maten som kan bli til gift

Det er ikke så lett å holde oversikten over alt som er farlig og ufarlig, og vi skal ikke gå rundt og bekymre oss hver gang vi putter noe i munnen heller. Men undersøkelser viser at mange av oss har en rekke feiloppfatninger når det gjelder matsikkerhet.

Nettstedet Forbes.com har plukket fram noen av de vanligste, og ved å ta en kikk på dem, kan du kanskje unngå å tilbringe flere dager på do eller å avslutte ferien på sykehus:

Selv om du vasker salaten godt, er den ikke hundre prosent trygg å spise. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Selv om du vasker salaten godt, er den ikke hundre prosent trygg å spise. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


Du kan vaske bort alt

Å vaske frukt og grønnsaker grundig med kaldt vann før du spiser eller koker dem, kan fjerne noen av bakteriene, men det vil ikke fjerne alle uhumskhetene. For eksempel kan rå bønner, alfalfaspirer, kløver eller reddikspirer utgjøre en helserisiko siden frøene som spirene kommer fra, kan være forurenset fra dyr på jordet eller under lagring.

Lokalt betyr trygt

Bare fordi du kjøper tomater fra en lokal gård istedet for en stor forhandler, betyr ikke det nødvendigvis at de er trygge. Det er viktigere å spørre om gården har mange ville dyr og planter i nærheten, hva slags gjødsling og vannkilde som er brukt og hvilke hygienerutiner som er brukt under innhøsting og lagring.

Les også: Har du "Best før"-skrekk

Frukt og grønnsaker er tryggere enn kjøtt

Fersk frukt og ferske grønnsaker er blant de vanligste kildene til matbåren smitte i USA. Og norske tall viser at rundt 150.000 nordmenn rammes av turistdiaré hvert år. Årsaken kan være både bakterier, virus og andre mikroorganismer, og lege og medisinsk fagdirektør hos Europeiske Reiseforsikring, Sverre Kjølstad, utpeker salaten som en stor synder. Den er vanskelig å få ren og vannes kanskje med urent vann under dyrking, sier han til DinSide Reise.

Les mer her: Ikke la ferien gå i dass

Kylling er en vanlig kilde til salmonella.  Foto: colourbox.com
Kylling er en vanlig kilde til salmonella. Foto: colourbox.com Vis mer


Det vil ikke skje med meg

Matbåren smitte utløser hele 76 millioner sykdomstilfeller i USA årlig. I et globalt perspektiv betyr dette at bortimot en tredjedel av befolkningen i vestlige land blir syke hvert år, ifølge forskning.no. I Norge blir mange smittet på utenlandsreise, og i 2007 ble det rapportert om 2194 sykdomstilfeller knyttet til mat og drikke. Antallet reelle tilfeller er sannsynligvis langt høyere. De vanligste sykdommene er campylobacteriose og salmonellose.

Diaré og høy feber er de vanligste symptomene, men du kan også oppleve alvorlige senskader.

Koking og steking dreper alt

Fire av ti amerikanere som deltok i en studie ved Harvard School of Public Health, svarte at de trodde å koke eller steke maten ville kunne beskytte mot botulisme, som er en såkalt nevroparalytisk sykdom. Samtidig trodde en tredjedel at det ville beskytte mot kugalskap. Men varmebeandling hjelper ikke i noen av tilfellene, ifølge forbes.com.

Steketermometer er unødvendig

Sliter du med å se når kjøttsaften er klar nok eller hvor brunt kjøttet skal være før det er ferdig? I stedet for å gjette anbefaler eksperter at du bruker et steketermometer. Det er den eneste sikre måten å avgjøre om du har stekt kjøtt, fjørfe og eggretter til en trygg indre temperatur.

Matrester er ufarlig

All lett bedervelig mat som kjøtt, fjørfe, egg og gryteretter bør kastes hvis de har stått i romtemperatur i mer enn to timer, ifølge U.S Department of Agriculture. Hvis det er varmere enn 30 grader, bør du kaste det allerede etter en time. Alle disse matvarene kan gjøre deg syk hvis du ikke behandler dem på riktig måte.

Les også: Ikke stapp kjøleskapet

Kilder: forbes.com, matportalen.no, forskning.no

Les mer om mat og hygiene her


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer