Disse NAV-brukerne kan ikke ta ferie i utlandet

Enkelte stønadsordninger krever at du blir hjemme i Norge.

Går du på ventelønn, kan du reise til utlandet i sommer, men ikke være borte i mer enn 3 uker. Foto: ALL OVER PRESS
Går du på ventelønn, kan du reise til utlandet i sommer, men ikke være borte i mer enn 3 uker. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mottar du penger fra NAV? Da lønner det seg å sjekke om du faktisk kan reise på ferie eller til utlandet. Enkelte mister nemlig retten til støtte om de oppholder seg i utlandet.

Under kan se hvem som kan få kutt i støtten om de legger ferien til et annet land.

>> En rekke nordmenn kan få trøbbel om renta stiger

Disse kan søke om å få reise

Er du sykemeldt og mottar sykepenger fra NAV, har du i utgangspunktet ikke rett til sykepenger mens du oppholder deg utenfor Norge.

Det finnes likevel noen unntak, for eksempel hvis du blir innlagt på en helseinstitusjon for norsk regning.

Andre kan dessuten søke NAV om å få reise utenlands i sykepengeperioden. I slike tilfeller vil NAV kreve at en lege bekrefter at at utenlandsoppholdet ikke vil forverre helsetilstanden, forlenge arbeidsuførheten eller hindre kontroll og oppfølging.

Les også: Sliter du med gjeldsproblemer? Da er du ikke alene

Ferie gir kutt i dagpengene

Er du arbeidsledig og mottar dagpenger fra NAV, er et av kravene at du oppholder deg i landet. Du skal nemlig være tilgjengelig og raskt kunne ta stilling til tilbud om arbeid eller tiltak, og kunne tiltre på kort varsel. Hvis du tar ferie og ikke oppfyller dette tilgjengelighetskraet, skal du føre det opp på meldekortet - og får tilsvarende kutt i dagpengene.

Det samme gjelder om du reiser du til utlandet.

Les også: Se når du får feriepenger og hvor mye det faktisk utgjør

Krav på arbeidsavklaringspenger ved utenlandsferier?

Mottar du normalt arbeidsavklaringspenger, vil også en eventuell ferie påvirke utbetalingene fra NAV.

Du mister nemlig retten til denne støtten ved feriefravær, som vil si at du tar fri fra planlagte aktiviteter du har avtalt med NAV, reiser bort eller ikke ønsker å være tilgjengelig for NAV en periode. Reiser du til utlandet regnes også dette som fravær, og du har ikke rkav på støtte..

Er du derimot arbeidsledig og mottaker av ventelønn, kan du reise til utlandet. Men du kan ikke ha en lengre utenlandsferie enn 3 uker - bortsett fra hvis du søker arbeid i et EØS-land.

Er du usikker på om en mulig ferie til utlandet kan føre til kutt i støtten, bør du kontakte NAV og spørre om dette før du bestille reisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer