Disse Nav-satsene øker fra 1. mai

Hvor mye satsene øker og når pengene blir utbetalt, er derimot ikke avgjort.

ØKER: Beløpet som ligger i bunn for Nav-stønadene justeres opp fra 1. mai hvert år. På grunn av corona vil du derimot måtte vente på en etterbetaling. Foto: Berit B. Njarga
ØKER: Beløpet som ligger i bunn for Nav-stønadene justeres opp fra 1. mai hvert år. På grunn av corona vil du derimot måtte vente på en etterbetaling. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Hvert år blir det gjort en oppjustering av satsene for ytelser fra Nav med utgangspunkt i det såkalte grunnbeløpet (G).

Dette skjer 1. mai hvert år - ettersom det er da man øker selve grunnbeløpet.

I år må du derimot belage det på å vente på disse pengene.

Disse får mer

Per i dag er 1G på 99 858 kroner. Hvert år justeres denne satsen opp fra 1. mai - men i år vil man måtte vente en stund før det blir klart hva den nye satsen blir. Dermed vil også etterbetalinger som følge av oppjusteringer av Nav-stønadene som baserer seg på denne satsen, også komme senere.

Her er stønadene som vil øke fra 1. mai:

 • Alderspensjon
 • Arbeidsavklaringspenger
 • Avtalefestet pensjon
 • Dagpenger
 • Gjenlevendepensjon, barnepensjon og tidligere familiepleier
 • Foreldrepenger ved fødsel og adopsjon
 • Krigspensjon og gammel yrkesskade
 • Kvalifiseringsstønad
 • Overgangsstønad til enslig mor og far
 • Stønad ved barns og andre pårørendes sykdom (omsorgspenger, pleiepenger og opplæringspenger)
 • Supplerende stønad
 • Sykepenger
 • Uføretrygd
 • Yrkesskade

Derfor kommer etterbetalingen senere

Ifølge Navs fagavdeling har regjeringen besluttet at gjennomføringen av trygdeoppgjøret utsettes til høsten, men fortsatt med virkningstidspunkt 1. mai.

De skriver videre at Nav årlig gjennomfører regulering av ytelser etter fastsettelse av nytt grunnbeløp, og regulering av ytelsene skjer vanligvis i mai med påfølgende etterbetaling av økningen.

- På grunn av at trygdeoppgjøret er utsatt til høsten, så vil ikke nytt grunnbeløp bli fastsatt før til høsten. Dette medfører at reguleringen av ytelsene også må utsettes, skriver de, og legger til at virkningstidspunktet for nytt grunnbeløp fortsatt er 1. mai, og at økning i ytelsene og etterbetaling vil gjelde fra 1. mai.

- Det er imidlertid for tidlig å si noe om nøyaktig tidspunkt for gjennomføringen, og når det kan forventes at etterbetaling av økningen kommer, sier fagavdelingen.

Utsettes på grunn av utsatt lønnsoppgjør

Statssekretær Vegard Einan i Arbeids- og sosialdepartementet forklarer utsettelsen av trygdeoppgjøret med at også lønnsoppgjøret er utsatt på grunn av corona.

- I Norge har vi ansvarlige organiserte parter i arbeidslivet, som ved mange tilfeller har vist at de tar hensyn til situasjonen i samfunnet. Utgangspunktet for trygdeoppgjøret er forventet lønnsutvikling i samfunnet, justert for eventuelle avvik mellom forventet og faktisk lønnsutvikling de to siste årene. For at trygdeoppgjøret som vanlig skal gjennomføres etter at lønnsoppgjøret i frontfaget er avsluttet, har regjeringen derfor besluttet at trygdeoppgjøret, som lønnsoppgjøret, også utsettes til høsten, sier Einan.

Kan bli lavere enn anslått

Når det gjelder hvor mye grunnbeløpet kan forventes å justeres opp i år, sier Einan at grunnbeløpet skal følge den alminnelige lønnsutviklingen i samfunnet.

Han viser til at SSB nylig har kommet med prognoser som indikerer at gjennomsnittlig lønnsvekst i Norge i 2020 blir lavere enn tidligere anslått, som følge av coronapandemien og nedstengt økonomi.

- Dersom lønnsveksten for arbeidstakere anslås å bli lavere i 2020 som følge av corona, så vil også utfallet av trygdeoppgjøret bli at veksten i grunnbeløpet bli lavere enn tidligere anslått, sier Einan.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer