Disse nettbutikkene samler inn momsen for deg

Nå er momsgrensa på 350 kroner historie. Det betyr moms fra første krone. Men mange steder kan du nå handle like enkelt som før.

NETTHANDEL: Skatteetaten har offentliggjort lista over hvilke selskaper som har registrert seg i VOEC-ordningen. Foto: Shutterstock
NETTHANDEL: Skatteetaten har offentliggjort lista over hvilke selskaper som har registrert seg i VOEC-ordningen. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag 1. april var det slutt for momsgrensa på 350 kroner i Norge. Den erstattes med en ny løsning der norske kunder må betale moms fra første krone på bestillinger fra utlandet, og det inkluderer produkter som klær, sko og elektroniske produkter.

Som en del av den nye ordningen, kan nettbutikker registrere seg i et VOEC-register (VAT On E-Commerce) for å kreve inn merverdiavgiften fra kunden. Det betyr at hvis du handler i en VOEC-registrert nettbutikk, vil pakken passere den norske grensen uten ytterligere tillegg, såfremt varen koster under 3000 kroner.

I praksis vil det da være like enkelt å handle som før, men dyrere - på grunn av momsen og svakere kronekurs mot for eksempel euro og dollar.

25 PROSENT MOMS: Dette webkameraet koster 9,95 britiske pund. Så blir 25 prosent moms lagt til, slik at totalprisen blir 12,44 pund, eller rundt 32 kroner mer enn det ville kostet før momsgrensa forsvant. (Skjermdump)
25 PROSENT MOMS: Dette webkameraet koster 9,95 britiske pund. Så blir 25 prosent moms lagt til, slik at totalprisen blir 12,44 pund, eller rundt 32 kroner mer enn det ville kostet før momsgrensa forsvant. (Skjermdump) Vis mer

Mange har registrert seg

Da vi snakket med Skatteetaten i slutten av februar, hadde hverken Amazon, Alibaba samt portaler som eBay og Wish registrert seg i VOEC, men denne uka har etaten sendt ut en 15-sider lang liste over utenlandske selskaper som støtter den forenklede ordningen.

Blant selskapene finner vi Amazon, Alibaba, eBay, Etzy, HappySocks, iHerb, Asos, Chelsea, Flugspecialisten, Fruugo, G-Star Raw, Junkyard, Bolig.dk, Roblox, Match.com og Wish.

Det betyr at norske forbrukere kan handle gjennom disse portalene/nettbutikkene, betale 25 prosent merverdiavgift på totalprisen direkte til nettbutikken – som igjen betaler momsen til den norske staten for kunden – slik at varen er ferdig fortollet når den ankommer Norge.

Som nevnt over, gjelder det varer med en verdi opptil 3000 kroner. Varer som koster over 3000 kroner, blir fortollet når den ankommer Norge.

Listen over samtlige aktører som i skrivende stund har registrert seg i Skatteetatens VOEC-register, finner du på Skatteetatens nettsider.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer