Disse øvelsene gjør underverker

Unngå kontorskader med enkle og raske grep.

Muskel- og skjelettplager kan vi hjelpe å forebygge, sier fysioterapeut Sophie Steenstrup. Foto: Astrid Mannion Foto: Foto: Astrid Mannion
Muskel- og skjelettplager kan vi hjelpe å forebygge, sier fysioterapeut Sophie Steenstrup. Foto: Astrid Mannion Foto: Foto: Astrid Mannion Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Bare fordi jeg er fysioterapeut så betyr det ikke at jeg ikke får vondt også. At disse øvelsene hjelper, kan jeg selv gå god for.


Du sitter mange og lange timer foran PC-en med vonde, ømme musker og ledd. Humøret er dårlig, det tærer på søvnen, og arbeidsinnsatsen lav.

Hvis du kjenner deg igjen, fortvil ikke. Du kan starte forebyggingen mot disse plagene med noen enkle øvelser ved pulten.

Se video her:Høyt sykefravær
Ifølge Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT), er muskel- og skjelettplager de vanligste årsakene til sykemeldinger og uføretrygd. Det høye sykefraværet koster bedrifter store summer hvert år.

Les også: Ikke lenger rett i ryggen

Muskel- og skjelettplager kan vi hjelpe å forebygge, sier fysioterapeut Sophie Steenstrup. Foto: Astrid Mannion Foto: Foto: Astrid Mannion
Muskel- og skjelettplager kan vi hjelpe å forebygge, sier fysioterapeut Sophie Steenstrup. Foto: Astrid Mannion Foto: Foto: Astrid Mannion Vis mer


- Dette er noe vi selv kan hjelpe til med å forebygge, mener Sophie Steenstrup, som er fysioterapeut ved Vallhall Trening & Terapisenter.

Sammen med DinSide Helse har hun utarbeidet en video med øvelser som gjør at du kan slippe unna mange av disse plagene. Men hva er årsaken til dem?

- Det er vanlig å få belastningsskader når man sitter veldig statisk foran PC-en. Folk med arbeid som krever at du gjør mye av det samme, som for eksempel de som sitter i kasse, skriver og leser mye, er også ofte rammet, forklarer Steenstrup.

Les også: Kvinner tåler smerte best

Tren jevnlig
Øvelsene på videoen hjelper sirkulasjon og bevegelighet i armer, skuldre, nakke og øvre del av rygg.

- De tar bare noen minutter og bør gjøres tre ganger om dagen for å bryte det statiske arbeidet. Det krever ikke noe utstyr og passer også for de som ikke jobber foran en pult hele dagen, sier Steenstrup, som også gjør øvelsene selv.

- Bare fordi jeg er fysioterapeut så betyr det ikke at jeg ikke får vondt også. At disse øvelsene hjelper, kan jeg selv gå god for, sier hun.

Men øvelsene er ikke nok, understreker Steenstrup. Det er viktig at de som sitter på jobb hele dagen, trener og er aktive ellers.

Les også: Stram og slank med torpedoen

Foto: Astrid Mannion Foto: Foto: Astrid Mannion
Foto: Astrid Mannion Foto: Foto: Astrid Mannion Vis mer


Mindre sykefravær
Steenstrup oppfordrer også folk til å gå gjennom hvilke arbeidsforhold de har på jobben.

- Hør på arbeidsplassen om du ergonomi. Hvis ikke, finnes det mange hjelpemidler for å unngå en dårlig arbeidsstilling – alt fra ergonomisk mus og har en HMS-avdeling med fysio- og ergoterapeuter som er spesialisert innen tastatur til kontormøbler, sier Steenstrup.

- Det er mye bedre for en arbeidsgiver å kjøpe korrekt utstyr til sine ansatte enn å ha dem sykmeldt, fortsetter hun.

Les også: Skreddersøm mot sykefraværet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer