Disse parene holder sammen

Det er tull at motsetninger tiltrekker hverandre, og lik personlighet er viktigere enn like verdier, sier eksperter.

Publisert
Sist oppdatert

Forskjellige personligheter fører til mer krangling, selv om paret har noenlunde like verdier. Det melder forskere fra universitetet i Iowa, som sier par med lignende personlighet er de lykkeligste.

Personlighetstrekk - som å være åpen, lett å ha med å gjøre eller organisert - ser ut til å spille en stor rolle i ekteskapet, sier forskerne etter å ha studert 291 nygifte par.

- Folk kan bli tiltrukket av mennesker med like holdninger, verdier og livssyn, og til og med gifte seg med dem. De kvalitetene er enkle å oppdage hos potensielle partnere.

- Personlighetstrekk tar lengre tid å bli kjent med, og de spiller ikke en viktig rolle før forholdet har vart en stund, sier forskerne.

De sier forskjeller i hvordan man takler små daglige utfordringer kan føre til mer ”friksjon og konflikt”.

- Å leve i et forhold krever utstrakt koordinering og problemløsing i dagliglivet, sier forskerne bak studien.

De undersøkte parene hadde vært gift i snitt i fem måneder da undersøkelsen ble gjort, og de hadde gjennomsnittlig vært kjærester i tre og et halvt år.

Deltagerne ble bedt om å vurdere sine egne karaktertrekk, og de ble filmet sammen. Parene som vurderte ekteskapet som svært lykkelig hadde mer like personligheter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.